joi, 28 ianuarie 2010

Marele secret al şantajistului de presă de la Iaşi: firma prin care a fur-luat 250.000 de lei de la primării rurale

Pentru că majoritatea firmelor pe care le controla a ajuns în vizorul creditorilor, multe societăţi fiind deja în insolvenţă, patronul ziarului de şantaj Bună Ziua Iaşi (BZI), Ghiocel Asimionesei, a inventat o „jucărie” nouă pentru a face bani. Este vorba de firma Enviro Consulting Group, o societate despre care foarte puţină lume ştie că face parte din cercul de interese al controversatului patron de presă. ACeastă firmă s-a specializat pe "topit" bani publici de la primării "călcate" anterior de ziarul de şantaj.
Începutul
Înfiinţată în 2009, societatea a fost fondată de Carmen Sandu, fost realizator la TeleM până în mai 2012, şi Alexandru Maximilian Creţu, numindu-se iniţial doar „Enviro Consulting” (fără legătură cu Enviro Construct controlată de acum fugarul Cristian Maftei).
În februarie 2010 însă, Sandu iese din firmă şi asociat cu 50%, alături de Creţu, precum şi administrator, devine Florin Modoranu, un interpus notoriu al lui Asimionesei, menţionat drept persoană de contact şi la Grafic Beta Invest, altă societate prin care a acţionat ani la rând patronul BZI. Cu această ocazie, la numele firmei s-a mai adăugat „Group”.
La doar o lună după această mişcare, pentru Enviro apar contractele atribuite direct din bani publici: două achiziţii oferite de Primăria Mironeasa, pentru consultanţă măsura 125 FEADR şi elaborare studiu de fezabilitate pentru drumul DE 23 şi studii de teren (valoare totală - aproape 112.000 lei). Cifra de afaceri din 2010 a fost de 300.000 de lei, în timp ce profitul net aproape s-a triplat. Asta înseamnă că Mironeasa a însemnat mai mult de o treime din cifra de afaceri a firmei în acel an.
Mutare la Bucureşti pentru derutarea Fiscului
Firma a fost transferată la Bucureşti în 2012 la o adresă la care se află şi sediul altor societăţi controlate de familia Asimionesei, aşa cum ar fi Global Impex Distribution SRL. Alt lucru flagrant: numărul de telefon al Enviro de pe site-ul Ministerului de Finanţe este menţionat la BRAT drept contact pentru Bună Ziua Iaşi!
Mutarea în Capitală a adus şi reluarea contractelor cu Statul. În 2013, Enviro Consulting Group a primit 60.000 de lei de la Primăria Ungheni pentru întocmire studiu fezabilitate în vederea realizării investiţiei de „Modernizare drum comunal DC 16A”.
Conferinţe de prrsă pentru şomeri
Urmează în 2014 un contract cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (un prieten al firmelor lui Asimionesei, cărora le-a mai atribuit direct contracte). Instituţia condusă de Gabriela Vasilache a plătit 6.000 de lei pentru servicii de organizare a două conferinţe de presă PROIECT ID 126344 POSDRU 2007-2013, una în mai 2014, alta în octombrie 2015. Este alt indiciu referitor la legătura Enviro cu BZI, firma neavând, oficial, vreo treabă cu organizarea conferinţelor de presă. Cel mai probabil, BZI se ocupă de aceste evenimente.
Cel mai recent, la începutul acestei luni, Primăria Vlădeni a plătit aceleiaşi firme suma de 60.000 de lei pentru „servicii de proiectare drumuri - etapa SF - sat Vlădeni”.
Conform datelor oficiale, după mutarea la Bucureşti firma a avut o cifră de afaceri de circa 260.000 lei în 2012 şi 211.000 lei în 2013.
"Mână moartă" la o licitaţie pe bani publici
La începutul acestui an, Enviro Consulting Group a fost implicată într-o procedură de tip „mână moartă” prin care clanul Asimionesei a dorit să concesioneze 100 de mp de teren din curtea Spitalului de Copii „Sf. Maria”, teren destinat deschiderii unui magazin. La procedură s-au înscris două firme, minimumul prevăzut de lege pentru organizarea procedurii: Enviro Consulting Group şi Grafic Beta Trust (urmaşa lui Grafic Beta Invest prin care Asimionesei aditează acum BZI). Ce coincidenţă, Enviro şi Grafic Beta au ceva în comun: Florin Modoranu!
Suma totală primită de Enviro Consulting Group de la instituţii publice, fără licitaţie şi fără ca nimeni să ştie de activitatea în domeniu a acestei firme: aproape 250.000 de lei. (I.C.)

Ce surpriză!!! „Prinţişorul” lui Asimionesei are datorii la întreţinere

Claudiu Florin Asimionesei a fost dat în judecată recent de Asociaţia de Proprietari bloc 585, imobil situat pe strada Neculau, în zona Moara de Foc. Fiul patronilor de la Bună Ziua Iaşi a ajuns în această situaţie după ce a înregistrat datorii la întreţinere.


Alt proces delicat în care este implicat Asimionesei Jr. în ultima vreme este tot pe rolul Judecătoriei, acesta dându-şi în judecată părinţii cu solicitarea de a-i returna o sumă pe care le-a împrumutat-o. (I.C.)

Abia a venit la BZI că s-a şi trezit cu primul proces pentru calomnie

Vlad Ropotică, reporter pe domeniul Economic la Bună Ziua Iaşi începând de anul trecut, este chemat la bară de „eroul” unui articol publicat în august 2014. Reclamantul se numeşte Dan Pântea şi a fost patronul unei firme despre care Ropotică a scris într-un articol intitulat „Problemele se ţin scai de un afacerist ieşean. Familia în pericol de a rămâne pe drumuri”. Reporterul informa despre faptul că un executor urma să scoată la licitaţie un bun al lui Pântea, materialul încheindu-se cu menţiunea că „La acest moment, omul de afaceri se află închis în spatele gratiilor.”


Procesul va începe la Judecătoria Iaşi, pe 11 mai, pârât fiind şi cotidianul Bună Ziua Iaşi prin reprezentant legal redactor şef Magda Olteanu. (I.C.)