marți, 7 decembrie 2010

Sageata lui Ghiocel!!!


Cistigatoarea "licitatiei" de la Gara, condamnata pentru inselaciune
Autor: Marius MARGINEANU
In anii '90, Georgeta Climescu insela banci prin falsuri. A fost condamnata la doi ani cu suspendare, desi primele instante din Iasi au dat pedepse cu executare. Climescu a incercat sa se sustraga de la cercetari. Totusi, asociata familiei Asimionesei a stat un an dupa gratii, fiind arestata preventiv.
Cea care acum a reusit sa puna mina pe o mina de aur linga Gara pentru citi­va lei a fost condamnata in 1999 la doi ani de inchisoare, pentru fals intelectual, uz de fals, inselaciune, intocmirea incompleta de evidenta contabila, declararea fictiva a sediului societatii, efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte. Georgeta Climescu a stat aproximativ un an in spatele gratiilor, in arest preventiv, atit in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, cit si la Jilava. Pedepsele cu executare primite la primele instante au tot scazut pina au ajuns la doar doi ani cu suspendare, sentinta data la Curtea de Apel.
Astfel, afacerista asociata cu familia Asimio­nesei are un trecut ce o "recomanda“ pentru afaceri. Chiar daca a fost reabi­litata in 2004, iar cazierul i-a fost spalat, sentintele instantelor iesene ramin. In dosarul Georgetei Climescu apare si Ghiocel Asimionesei care, in calitate de martor, sustine despre vi­itoarea asociata a sotiei sale ca "nu pre­zenta credibilitate“. De altfel, patronul foii BZI, lacatusul mecanic Ghiocel Asimionesei, ii cara tigarile Georgetei Climescu.
Georgeta Climescu, apropiata familiei Asimionesei, a fost condamnata in 1999 la doi ani de inchisoare. Ea este cea care, acum, prin intermediul firmei Grafic Beta Invest, a pus "taxa de sme­cher“ in parcarea de la Gara, dupa ce a cistigat licitatia organizata de CFR, la care a participat de una singura. Con­form rechizitoriului intocmit de procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi, Georgeta Climescu (52 de ani) a luat un credit pe care l-a folosit in alt scop decit cel mentionat in fata functionarilor bancari si, mai mult, aceasta nu a returnat banii.
Procurorii au aratat ca, in decembrie 1994, Geor­geta Climescu, in calitate de ad­ministrator al firmelor En Vol si Selma Group SRL, l-a cunoscut pe Daniel Octavian Spaiuc, administratorul SC Roctavy Styl SRL.
Potrivit anchetatorilor, cei doi au pus la cale un plan prin care ar fi urmat sa ia un imprumut de 10 milioane de lei vechi de la Banca Comerciala "Ion Tiriac“. Oamenii legii au aratat ca, desi au declarat in acte ca imprumutul era destinat amenajarii unui spatiu pe strada Nicolina, destinat tranzactiilor comerciale, cei doi au folosit banii obtinuti in interes perso­nal.
Reteta inselaciunii
Procurorii ieseni au stabilit faptul ca, in 1995, Climescu si Spaiuc au solicitat un credit bancar de 10 mi­lioane de lei - adica valoarea unui apartament cu doua camere la acea vreme. Conform anchetatorilor, in urma unui contract de colaborare incheiat intre Climescu si Spaiuc, cei doi au intocmit actele necesare pentru obtinerea creditului bancar.
In acest scop, au obtinut si acordul a doua familii, care si-au gajat apartamentele pentru garantarea imprumutului. Creditul bancar nu putea fi folosit in alt scop decit in cel mentionat, Climescu si Spaiuc neputind scoate bani lichizi din banca. Procurorii au aratat ca, pentru a beneficia de bani, cei doi au apelat la citeva subterfugii.
"Georgeta Climescu a intocmit doua dispozitii de plata, datate cu 17 si 21 februarie 2005, in care Daniel Spaiuc a men­tionat in mod nereal faptul ca, in baza facturilor, SC Roctavy Styl SRL a receptionat de la firma Selma Group SRL articole de sticlarie si portelan, in valoare totala de aproximativ 9 mi­lioane de lei. Pentru ca mentiunile din dispozitiile de plata sa para reale, Climescu a emis 3 facturi, in care a mentionat in mod nereal faptul ca a livrat produsele de sticlarie catre Roctavy Styl SRL, cu facturi pe care Spaiuc le-a semnat, cunoscind ca sint false“, au aratat procurorii.
Acestia au precizat ca, dupa intocmirea actelor, cei doi le-au inminat unui inspector de credite de la Banca "Ion Tiriac“, iar imprumutul a trecut in contul SC Selma Group SRL, deschis la Credit Bank. Ulterior, cei doi au scos banii si i-au impartit, cheltuindu-i in cu totul alte scopuri decit cel mentionat in documentatia inaintata bancii.
Cu banii de la banca a cumparat tigari de la lacatusul mecanic Ghiocel Asimionesei
Tarasenia a iesit la iveala pentru ca cei doi nu au mai platit ratele la banca. "Georgeta Climescu mai avea datorii si la alte banci, motiv pentru care nu a achitat ratele si dobinzile catre Banca Comerciala «Ion Tiriac», dupa care si-a parasit domiciliul, sustra­gin­du-se de la urmarirea penala. Paguba nu a fost recuperata. De asemenea, s-a constatat ca numita Georgeta Climescu nu a intocmit acte de evidenta primara pentru Selma Group SRL si En Vol SRL, pentru a impiedica verificarea financiar-contabila si pentru a nu i se putea stabili taxele si impozitele datorate. S-a mai constatat ca aceasta nu a declarat schimbarea sediului initial. Totodata, la transfe­rarea sumei de peste 9 milioane de lei in contul personal de la Credit Bank, dispozitiile de plata si facturile men­tionate erau intocmite cu date false“, arata procurorii in rechizitoriu.
Repre­zentantii Bancii "Ion Tiriac“ au investigat ce s-a intimplat cu imprumutul acordat si au descoperit ca acestia au folosit banii in alte scopuri. Astfel, conform anchetatorilor, Georgeta Cli­mescu ar fi cumparat tone de tigari de la fabrica la care lucra ca lacatus-mecanic chiar Ghiocel Asimionesei, actualul sef al gazetei "Buna Ziua Iasi“.
Prima pedeapsa: 3 ani si 6 luni cu executare. Cea definitiva: doar 2 ani cu suspendare
Procurorii ieseni au acuzat-o pe Georgeta Climescu ca i-ar fi dat si mita in valoare de 700.000 de lei inspectorului de la Banca "Ion Tiriac“, pentru ca acesta sa-i faciliteze obtinerea creditului. Ulterior, anchetatorii au eliminat aceasta acuzatie din lipsa de probe, in ciuda faptului ca Daniel Spaiuc, asociatul Georgetei Climescu, a sustinut ca ar fi primit banii de la aceasta, pentru a-i da functionarului bancar.
Oa­menii legii nu au dat de Climescu pina pe data de 30 aprilie 1998, atunci cind au si arestat-o. Initial, magistratii de la Judecatoria Iasi au condamnat-o pe Georgeta Climescu la 3 ani si 6 luni de puscarie cu executare. Aceasta a facut apel, iar judecatorii de la Tribunalul Judetean i-au redus 4 luni din pe­deapsa, dar au dat o condamnare tot cu executare.
In final, pe 29 august 1999, aproape de finele vacantei judecato­resti, magistratii de la Curtea de Apel Iasi au dispus eliminarea unui spor de un an si doua luni din pedeapsa. Astfel, judecatorii au redus sentinta la doi ani de inchisoare, dar cu suspendare. La data respectiva, limita maxima la care se putea da o pedeapsa cu suspendare era exact de doi ani de inchisoare, orice pedeapsa mai mare fiind cu executare. In acelasi timp, judecatorii au dispus punerea de indata in libertate a celei care fusese arestata preventiv, dupa mai bine de un an petrecut in spatele gratiilor.
In faza de recurs, la Curtea de Apel, avocatul Georgetei Climescu le-a cerut judecatorilor sa aiba in vedere si faptul ca aceasta ar avea probleme de ordin medical, sustinind ca clienta sa a petrecut aproape un an la Spitalul Penitenciar Jilava. In 2004, Climescu obtinut reabilitarea din partea instantei pentru condamnarea pe care a avut-o.
www.ziaruldeiasi.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu