marți, 7 decembrie 2010

Firmele lui Asimionesei - Tumoarea care acaparează oraşul

Un grup de firme păstorite de apropiaţii lui Ghiocel Asimionesei, patronul dubioasei publicaţii „Bună Ziua Iaşi” (BZI), roiesc în jurul Primăriei pentru a prinde diverse contracte. În preajma licitaţiilor urmărite de firmele prietene, publicaţia şi-a făcut un obicei de a lansa atacuri la adresa edilului Gheorghe Nichita. Subit, odată cu semnarea sau suplimentarea sumelor din contracte, primarul este ridicat în slăvi în paginile ziarului. Oscilările editoriale îşi pot găsi explicaţia în procesul de şantaj intentat mai-marilor publicaţiei, în frunte cu Ghiocel Asimionesei, un strălucit lăcătuş înainte de 1989.
Un grup de firme apropiate lui Ghiocel Asimionesei, patronul unui ziar acuzat de şantaj, şi-a făcut un obicei în a face afaceri cu statul. Fosta piaţă din Sărărie, Esplanada Oancea, reclama de la Primărie pe banii contribuabililor, Ceproplast, parcarea din faţa Gării Iaşi şi multe alte afaceri pe banii statului au fost îngenunchiate fără milă de morişca de firme năşită de Ghiocel Asimionesei. În timp ce negocierile cu statul erau în toi, ziarul lui Asimionesei lăuda sau critica persoanele cu putere de decizie asupra afacerilor. Recent, parcarea din faţa Gării Iaşi a fost concesionată de SC Grafic Beta Invest SRL, o firmă care la ultima raportare afişată pe site-ul Ministerului de Finanţe anunţa că are doar doi angajaţi. Cum a fost posibil ca o firmă să încaseze bani de la şoferi doar pentru că are un taxator la intrarea în parcare? Simplu, asociat în această firmă este Georgeta Climescu, parteneră de afaceri şi rudă prin alianţă cu Violeta Asimionesei, sora patronului de la „Bună Ziua Iaşi”. „Prin interpuşi, cei de la BZI mi-au transmis că vor parcarea şi câteva spaţii comerciale ale CFR. Refuzând să truchez licitaţiile, cei de la BZI nu au obţinut ce doreau, iar eu m-am trezit bălăcărit de ziar în toate felurile”, ne-a destăinuit Cristian Ghibu, fostul director CFR Infrastructură Iaşi. Numai că soarele a răsărit pentru Grafic Beta Invest odată cu înlocuirea lui Cristian Ghibu cu Sorin Flutur, vărul fostului ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur (PD-L). "Regulamentele noastre interne nu-mi permit să fac nicio declaraţie. Aş fi sancţionat dacă v-aş spune ce firme au participat la licitaţie", ne-a retezat-o proaspătul şef de la Infrastructură, întrebat de modul în care a fost concesionată parcarea.

Nichita, şi tu eşti şantajabil?

Şi banii Primăriei Iaşi arată apetisant pentru firmele apropiate lui Asimionesei. Anual, Gheorghe Nichita a direcţionat bani grei din banii contribuabililor pentru reclamă în ziarul afaceristului acuzat de şantaj. În schimb, osanalele nu au întârziat să apară în momente cheie, precum campania electorală. Ba chiar, susţine consilierul PD-L Sorin Ionescu, BZI i-a atacat constant pe adversarii politici ai edilului. „Am avut numeroase opinii contradictorii faţă de cele ale lui Gheorghe Nichita. De fiecare dată, cei de la BZI au avut grijă să-mi murdărească numele cu noroi”, ne-a mărturisit omul de afaceri. Acesta a adăugat că a intentat un proces de calomnie la cinci ziarişti aflaţi în simbria lui Asimionesei. „Am martori că acest ziar lucrează la şantaj”, ne-a spus consilierul. Un trofeu de la Primărie care a căzut recent pradă oamenilor lui Asimionesei este esplanada Oancea. Lucrările de reabilitare sunt realizate de firma Rocons Group, unde se regăseşte ca asociat Violeta Asimionesei. Valoarea iniţială a contractului a fost de 11,4 miliarde de lei vechi fără TVA. Încântat de starea proastă a lucrărilor, asupra căreia au atras atenţia până şi consilierii locali, Gheorghe Nichita a decis să recompenseze firma cu o suplimentare a contractului de 1,8 miliarde de lei vechi. După cunoscutul obicei, înainte de suplimentarea contractului, edilul a fost criticat în paginile BZI. Primarul nu poate răsufla încă uşurat, gândindu-se că va urma o glorioasă perioadă de realizări, prezentate cu zel în ziarul lui Asimionesei. Asta, pentru că SC Grafic Beta Invest SRL, firma în ghearele căreia a căzut parcarea de la Gară, a contestat licitaţia organizată de Primărie pentru tipărirea săptămânalului „Curierul”. Miza afacerii o reprezintă aproximativ 250.000 lei, sumă maximă pe care Primăria este dispusă să o cheltuiască pentru tipărirea săptămânalului. „Nu ne putem considera atacaţi niciodată. Presa are datoria de a critica situaţiile care par a nu fi în regulă. Nu pot comenta pe marginea unor speculaţii”, a declarat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei, în lipsa primarului Gheorghe Nichita, pe care nu am reuşit să-l contactăm.

Asimionesei crede că are bun simţ

Ghiocel Asimionesei spune însă că acuzaţiile de şantaj pe care i le aduc numeroşi politicieni şi oameni de afaceri sunt doar legende. „Nu mă ocup de şantaj. Nu mă ştiu mânjit cu nimic. Am bun simţ. Ar trebui să lăsăm instanţa să se pronunţe, până acum nimeni nu a dovedit că ne ocupăm de şantaj. Ziariştii noştri sunt oameni adevăraţi care ştiu să facă presă”, s-a apărat acesta. Totuşi, un grup format din peste 10 oameni de afaceri au depus plângere la DNA, susţinând că au fost şantajaţi. În anul 2005, plângerile acestora s-au finalizat cu trimiterea în judecată a mai multor nume din echipa BZI, în frunte cu Ghiocel Asimionesei. În urma presiunilor, procesul a fost strămutat, iar în dosar s-au perindat nouă judecători. Ultima decizie luată de aceştia a fost restituirea dosarului la DNA Iaşi pentru completarea rechizitoriului. Procurorii au făcut însă apel.

Oameni politici „pictaţi” în BZI

„Asimionesei conduce un grup mafiot. Acest individ începe să conducă Iaşul, iar instituţiile statului dorm. Trebuie să se demonstreze odată cum a pus mâna pe firme şi pe sediile pe care le deţine. Eu am 12 procese cu Asimionesei”, a declarat deputatul PSD Anghel Stanciu
„Primarul îi este dator, ei au făcut permanent afaceri. Sunt doi oameni care se aseamănă şi cine se aseamănă se adună. Îmi pare rău că Asimionesei face parte din mass-media locală. A folosit ziarul numai pentru şantaj şi l-a şantajat şi pe Nichita, care are multe bube”, consideră deputatul PNL Relu Fenechiu.
“Sunt convins că în acel ziar apar multe minciuni. Atât timp cât despre mine au scris lucruri neadevărate, nu mă miră ca şi alţii să fi păţit la fel. Am convingerea că adevărul este distorsionat doar atunci când se urmăresc lucruri necurate”, a opinat deputatul PD-L Daniel Oajdea.

http://www.ziuadeiasi.com.ro/Local/6244-Firmele-lui-Asimionesei---Tumoarea-care-acapareaz-oraul.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu