marți, 7 decembrie 2010

RETROM in 2006 a evazionat bugetul statului cu 6,3 miliarde lei, reprezentand TVA?

ANAF a descoperit frauda in 2008, cu ocazia unui control fiscal, insa inspectorii fiscal s-au limitat doar sa stabileasca diferenta de TVA datorata, fara a sesiza organele de urmarire penala.

Mai precis, este vorba despre un "import" efectuat in 2006 de RETROM, constand in echipamente si linii tehnologice din inox, dezafectate de la o fabrica de acid citric din Moldova, pe care Retrom le-a dezmembrat si le-au vandut la REMAT Iasi ca si deseuri industriale, fara insa a colecta si TVA aferenta de 6 miliarde.Cu ocazia controlului fiscal RETROM a motivat ca a incadrat aceasta operatiune ca fiind supusa regimului de taxare inversa d.p.d.v. al TVA. Pentru a fi considerat deseu industrial, materialul trebuie sa fie un reziduu de productie, adica sa fie rezultatul unui proces industrial de productie. Or, simpla dezmembrare, sortare, reciclare, tăiere, mărunţire a cazanelor si instalatiilor tehnologice care au compus fabrica nu reprezinta deseu (rezifuu) industrial, deoarece acesta a fost rezultatul unei alegeri tehnice, adică a fost produs deliberat.e) deşeuri industriale = deşeurile de producţie ce fac parte din categoriile 03-14 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2002 (definitie din Ordonanţă de urgenţă nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor - ANEXA Nr. I A.)

Inspectorii desi au obligat Retrom sa achite TVA s-au facut insa ca ploua cu privire la consecintele acestei fraudari asa ca n-au sesizat organele penale. S-au multumit doar sa recalculeze TVA-ul neplatit in 2006.

Culmea e ca in loc sa ”bage capul in nisip”, Retrom a avut tupeul sa conteste si decizia de impunere. Contestatia a fost solutionata de DGFP Iasi prin iunie 2009, fiind respinsa. Probabil ca Retrom n-a ezitat sa formuleze si actiune in contecios. In acest caz, actiunea ar trebui sa fie deja inregistrata la Tribunalul Iasi. Verificati in registrul opis alfabetic de la arhiva Tribunalului, deoarece pe site-ul instantei inca nu apare inregistrat acest dosar (http://portal.just.ro/InstantaDosareLista.aspx?idInstitutie=99)

...Extras din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale...Art. 8(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1).(3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) si (2) se pedepseste
....Extras din Codul de Procedura Fiscala al României...ARTICOLUL 99Sesizarea organelor de urmarire penala(1) Organele fiscale vor sesiza organele de urmarire penala în legatura cu constatarile efectuate cu ocazia inspectiei fiscale si care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infractiuni, în conditiile prevazute de legea penala.(2) În situatiile prevazute la alin. (1) organele de inspectie au obligatia de a întocmi proces-verbal semnat de organul de inspectie si de catre contribuabilul supus inspectiei, cu sau fara explicatii ori obiectiuni din partea contribuabilului. În cazul în care cel supus controlului refuza sa semneze procesul-verbal, organul de inspectie fiscala va consemna despre aceasta în procesul-verbal. În toate cazurile procesul-verbal va fi comunicat contribuabilului.
... Extras Cod fiscal Măsuri de simplificare Art. 160. - (1) Furnizorii şi beneficiarii bunurilor/serviciilor prevăzute la alin. (2) au obligaţia să aplice măsurile de simplificare prevăzute de prezentul articol. Condiţia obligatorie pentru aplicarea măsurilor de simplificare este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153. (2) Bunurile şi serviciile pentru livrarea sau prestarea cărora se aplică măsurile de simplificare sunt: a) deşeurile şi materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, republicată, cu modificările ulterioare; (3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri prevăzute la alin. (2) furnizorii sunt obligaţi să înscrie menţiunea taxare inversă, fără să înscrie taxa aferentă. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor înscrie taxa aferentă, pe care o evidenţiază atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Pentru operaţiunile supuse măsurilor de simplificare nu se face plata taxei între furnizor şi beneficiar. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu