marți, 18 ianuarie 2011

TELE M: „ruşinoasa” publicaţie BZI a „interlopului” Asimionesei este „subvenţionată de stat”. Acum UTI a fost ţepuită


       "Rusinoasa publicatie “Buna Ziua Iasi”, controlata de indivizi judecati pentru santaj prin presa, a ajuns sa fie sustinuta din patrimoniul statului.Interlopul Ghiocel Asimionesei, sotul patroanei de la “Buna Ziua Iasi”, si-a asigurat, de la stat, spatii pentru echipa redactionala si tipografie, pentru care uita sa mai plateasca ceva, in timp ce statul inchide ochii", anunţă TELE M. Postul tv dezvăluie şi ultima lovitură a "clanului Asimionsei" pe spatele statului: a luat un spaţiu de la UTI pentru care a "uitat" să plătească de mai bine de 6 luni utilităţile. Asta deşi universitatea a aceptat să taxeze pentru un spaţiu de peste 200 mp mai puţin decât consumă cineva într-o garsonieră de 30 mp. Mai mult, chiar dacă în contract e prevăzut foarte clar că UTI poate evacua chiriaşul pentru neplata pe măcar 2 luni universitatea nu a făcut nimic pentru a scăpa de chiriaşul rău platnic şi a-şi recupera paguba.
(vezi detalii aici)
       

Firmă a clanului Asimionesei, bună de plată


Firma Grafic Beta Invest, controlată de patronul BZI, Ghiocel Asimionesei, a fost obligată de judecători, la începutul lunii iunie, la plata sumei de 7.465 lei cu titlu de contravaloare marfă livrată şi neachitată şi 770 de lei dobândă.
Grafic Beta a depus recurs care se va judeca la Tribunal, pe 26 septembrie. Păgubită este SC Eurex SRL, firmă care a depus la Bucureşti şi o cerere de intrare în insolvenţă a altei firme a clanului, Delta Press Investment, cea care edita BZI. (I.C.)

Firma controlata de Ghiocel Asimionesei, patronul BZI, amendata pentru munca la negru

Firma Grafic Beta Invest, cea care tipareste  publicatia Buna Ziua Iasi, controlata de Ghiocel  Asimionesei, a fost amendata de inspectorii  ITM pentru munca la negru. Grafic Beta Invest  trebuie sa achite o sanctiune de 3.000 de lei  pentru ca avea angajata o persoana care lucra  fara forme legale. In total, Inspectoratul Teritorial de  Munca a amendat pentru munca "la negru"  aproape 190 de firme de la inceputul acestui an,  care au de platit amenzi insumand peste 800.000  de lei.
Inspectorii ITM au depistat o persoana  angajata fara forme legale la Grafic Beta  Invest, firma care tipareste publicatia  Bunza Ziua Iasi, controlata de Ghiocel  Asimionesei. Pentru aceasta incalcare a legii,  administratorii firmei vor trebui sa achite o  amenda de 3.000 de lei. Asimionesei sustine ca  nu a gresit cu nimic pentru ca in acte el nu  este patronul firmei.
Ghiocel Asimionesei, patron BZI: "Scoate de  la registrul comertului, vezi cine sunt asociatii  si nu ma mai suna pe mine."

In evidentele de la Registrul Comertului,  Grafic Beta Invest este condusa de Georgeta  Climescu si Ioan Besleaga, nimeni altii  decat contabila si, respectiv portarul de la  publicatia Buna Ziua Iasi, controlata de familia  Asimionesei. Inspectorii ITM au mai amendat alte  aproape 190 de firme din judet in primele trei luni  ale anului, iar valoarea amenzilor depaseste  800.000 de lei. Din luna mai insa, sanctiunile vor  fi cu mult mai aspre. Noul Cod al Muncii prevede  amenzi care pornesc de la 10.000 de lei si chiar  sanctiuni penale pentru cei care au peste 5  angajati "la negru".
Catalin Tacu, inspector RM ITM Iasi: "Noul act  normativ care modifica Legea 53/Legea Muncii  va intra in vigoare la sfarsitul acestei luni,  moment in care pentru fiecare persoana  depistata angajatorul risca o sanctiune de  10.000 de lei, de la 10.000 la 20, urmand ca  in momentul in care numarul de persoane  depaseste 5, angajatorul sa  raspunda penal."



Culmea tupeului: Ghiocel a cerut Curţii Constituţionale să pună semnul egal între jurnalist şi şantajist


Curtea Constitutionala
       Decizie nr. 963 din 25/09/2008 (Decizie 963/2008) referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
       Publicat in Monitorul Oficial nr. 696 din 13/10/2008 
     Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, exceptie ridicata de Florin Ghiocel Asimionesei si Alin Tocan in Dosarul nr. 5.015/211/2005 (nr. vechi 10.406/2005) al Judecatoriei Cluj-Napoca.
     La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
     Cauza fiind in stare de judecata, presedintele acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata, sens in care face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie.
     C U R T E A,
     avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
     Prin Incheierea din 3 aprilie 2008, pronuntata in Dosarul nr. 5.015/211/2005 (nr. vechi 10.406/2005), Judecatoria Cluj-Napoca a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, exceptie ridicata de Florin Ghiocel Asiminonesei si Alin Tocan in dosarul de mai sus avand ca obiect solutionarea unei cauze penale.
     In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca prevederile legale mentionate incalca dispozitiile constitutionale ale art. 16 alin. (1), ale art. 21 alin. (3) si ale art. 124 alin. (2), deoarece faptele, actiunile care definesc elementul material al laturii obiective a santajului nu au nicio legatura cu indatoririle de serviciu ale subiectului activ, astfel incat asimilarea acestuia cu infractiunile de coruptie numai pentru calitatea speciala a subiectului activ - rezultand astfel incriminarea art. 131 din sectiunea infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din Legea nr. 78/2000 - este neconstitutionala. Astfel, prin textul legal criticat se creeaza confuzie intre subiectii infractiunii, de natura a crea elemente de discriminare a cetatenilor chemati in justitie, intrucat implicarea in infractiunea de santaj a unei persoane dintre cele prevazute de art. 1 din Legea nr. 78/2000 nu schimba obiectul juridic special al acesteia atat timp cat prin actiunile sale faptuitorul lezeaza relatiile sociale referitoare la libertatea de a voi si a dispune ale persoanei, si nu pe cele privind prestigiul, autoritatea, credibilitatea organismelor in care acesta isi desfasoara activitatea si pe cele referitoare la cinstea, corectitudinea in indeplinirea indatoririlor de serviciu.
        Judecatoria Cluj-Napoca opineaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, sens in care face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie.
     Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
     Avocatul Poporului considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece principiul constitutional al egalitatii nu are semnificatia uniformitatii, existand posibilitatea instituirii unor reglementari juridice diferite pentru situatii care sunt diferite, in cazul in care aceasta se justifica in mod rational si obiectiv. Or, Legea nr. 78/2000 constituie o reglementarea speciala, derogatorie de la dreptul comun, care instituie masuri de prevenire, descoperire si sanctionare a faptelor de coruptie si se aplica unei categorii de persoane clar circumstantiate de legiuitor.
     De asemenea, textul de lege criticat, instituind pentru infractiunea de santaj o pedeapsa mai severa decat cea prevazuta de art. 194 din Codul penal, asigura posibilitatea neingradita a celor interesati de a se adresa justitiei, insa in formele si modalitatile instituite prin lege.
     Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
   C U R T E A,
     examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului si dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
- Curtea Constitutionala constata ca a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
     Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 219 din 18 mai 2000, modificata si completata prin Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, care au urmatorul continut: "Infractiunea de santaj, prevazuta la art. 194 din Codul penal, in care este implicata o persoana dintre cele prevazute la art. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 12 ani."
     Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca dispozitiile legale criticate au mai fost supuse controlului instantei de contencios constitutional prin raportare la critici similare. Astfel, cu prilejul pronuntarii Deciziei nr. 695 din 17 octombrie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 905 din 7 noiembrie 2006, si Deciziei nr. 253 din 6 martie 2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 243 din 28 martie 2008, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 78/2000.
     Deoarece pana in prezent nu au intervenit elemente noi, de natura sa determine schimbarea acestei jurisprudente, considerentele deciziilor mai sus mentionate isi pastreaza valabilitatea si in prezenta cauza.
   Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
   CURTEA CONSTITUTIONALA
   In numele legii
   D E C I D E:
   Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, exceptie ridicata de Florin Ghiocel Asimionesei si Alin Tocan in Dosarul nr. 5.015/211/2005 (nr. vechi 10.406/2005) al Judecatoriei Cluj-Napoca.
   Definitiva si general obligatorie.
   Pronuntata in sedinta publica din data de 25 septembrie 2008.
   PRESEDINTE,
ACSINTE GASPAR

E FOAME MARE LA GHIOCEL ÎN ŞATRĂ

De o săptămână tinerei în jur de 18 ani fac planton la Fundaţie în încercarea de a vinde (nu da gratuit, ci de a vinde) exemplare din Bună Ziua Iaşi. La început, crezând că e vorba de acţiuni de promovare, unii şoferi deschideau geamul, dar când auzeau că e contracost îi lăsau pe copilaşi cu ochii în soare.

       Azi dimineaţă (sâmbătă) am făcut un experiment. Erau la rând la semafor vreo 12 maşini şi nici un şofer nu a vrut să îi dea lui Ghiocel 1 leu pentru Zoaia sa. Am deschis geamul şi am fluturat bancnota de 1 leu. Imediat 2 copilaşi au venit în sprint nebun să-mi vândă Zoaia. “Ce fugiţi aşa, chiar nu se vinde nimic?”, am întrebat eu sub formă de glumă. Amândoi tinereii au zâmbit stingher. A urmat un zâmbet şi mai jenat când i-am întrebat cu cât sunt plătiţi să danseze printre maşini în trafic şi să vândă panarama lui Ghiocel. De carte de muncă evident că nu se mai pune problema, doar se ştie ce respect are pentru lege bulibaşa presei locale.
       Concluzia e clară: dacă a ajuns să forţeze copilaşi să vândă câte 1-2 exemplare prin intersecţii e clar cât de căutat e BZI-ul lui Ghiocel. E şi normal dacă ţinem cont de ce nivel telectual şi ce frustraţi a cultivat bulibaşa.

"Ziua de Iaşi" solicită sancţionarea disciplinară a purtătorului de cuvânt al CNCF CFR SA


Oana Brânzan, ofiţer de presă în cadrul CNCF CFR SA, răspunde doar la întrebările care îi convin. În baza legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, articolul 21, Ziua de Iaşi a solicitat conducerii CFR astăzi, 3 martie 2010, sancţionarea disciplinară a Oanei Brânzan.
Într-o petiţie adresată ieri, 2 martie 2010, ofiţerului de presă al CNCF CFR SA i s-a solicitat să precizeze în ce zile (data calendaristică) Grafic Beta Invest a efectuat eventuale plăţi către CFR şi care a fost valoarea acestora.
Firma în cauză este deţinută de apropiaţii controversatului Ghiocel Asimionesei, primul patron din ţară judecat pentru şantaj prin presă. Solicitarea viza modul de derulare a contractului prin care srl-ul a închiriat de la Regionala CFR Infrastructură Iaşi parcarea din faţa gării.
Oana Brânzan a refuzat să răspundă punctual la această întrebare, oferind informaţii doar pentru restul întrebărilor formulate în petiţie. Contactată telefonic, aceasta s-a eschivat susţinând că informaţiile solicitate nu sunt de interes public.
Cum informaţiile cerute sunt de interes public, în baza articolului 21 din legea 544/2001, "Ziua de Iaşi" a solicitat astăzi directorului general al CNCF CFR SA, Emil Sabo, sancţionarea disciplinară a ofiţerului de presă Oana Brânzan. Potrivit aceluiaşi articol, conducerea companiei are obligaţia ca în maximum 15 zile să comunice informaţiile solicitate precum şi ce măsură disciplinară a fost luată împotriva ofiţerului de presă.

Iasul se prabuseste dar "Cumetria SRL" de la PDL Iasi se ingrasa sfidator


     Guvernul a lasat Iasul si-n 2011 fara bani de aeroport si autostrada, soseaua de centura a fost taiata si ea partial de pe lista, CET-ul local e lasat sa se scufunde in groapa sapata de afacerile primarului, iar investitorii sunt mai rari acum la Iasi decit in oricare din ultimii 10 aniCine o duce totusi bine in IasiUnii lideri ai PDL care, sfidind bunul simt si criza, si-au numit sotii, copii, finii, prietenii in posturi gras platite de stat. Ultima lovitura a "Cumetriei SRL", adica virful PDL Iasi, e pregatita la Prefectura unde vor ajunge sefi oameni care nu au dat concurs pe post dar au calitatea mare de PILA POLITICA.
Profitorii       Surse din PDL au declarat pentru iasicastiga.ro ca sefa filialei locale, Mihela Popa, impreuna cu deputatii Cristina Dobre si Nicu Paduraru, au trimis la Bucuresti cererea de schimbare a conducerii PrefecturiiActualul prefect, Dragomit Tomaseschi, ar urma sa fie inlocuit cu Bogdan Saramet (acum subprefect), iar nr. 2 in Prefectura ar urma sa ajunga Catalin Balan.     Nici Saramet, nici Balan nu au dat vreun concurs care sa le probeze competenta pe acest post, dar fiecare dintre ei are o mare calitate: e pila cui trebuieSaramet e un apropiat al Cristinei Dobre, ajungind subprefect in urma negocierii duse de deputata la fuga ei din PNL inainte de prezidentialele din 2009, iar Balan e un apropiat al lui Nicu Paduraru, deputat ce o perie serios in ultima vreme pe Mihaela Popa - "doamna senator munceste 25 de ore din 24 pentru Iasi"
Nimeni n-are curajul sa-si asume aranjamentul     Iasicastiga.ro i-a sunat pe toti cei impricinati in cursul zilei de ieri, dar nici Mihaela Popa, nici Cristina Dobre nici Nicu Paduraru n-au avut curajul sa raspunda. Intr-un tirziu, Dobre a trimis un SMS prin care anunta ca e plecata din tara.
E dat afara singurul PDL-ist care s-a batut pe bune cu Nichita           Prefectul inca in functie are o sumedenie de pacate. Dragomir Tomaseschi s-a remarcat prin sprijinul constant acordat santajistului Ghiocel Asimionesei, pe care l-a facut scapat de o sumedenie de probleme cu fiscul sau alte organe de control ale statului (asta in conditiile in care Ghiocel a tepuit statul oficial cu macar 2,5 milioane euro)
     Tomaseschi s-a remarcat si prin sprijinirea afacerilor imobiliare ale unor rechini gen Zapodeanu, la cererea carora a facut zile negre unor mari contribuabili locali (gen Kosarom). Viitorul fost prefect sustine ca a sprijinit intreg mediul locla de afaceri, dar realitatea arata ca e vorba doar de o declaratie politica.
     Acelasi Tomaseschi are insa marele merit politic de a fi singurul PDL-ist care s-a luptat "pe bune" cu seful PSD Iasi, Gheorghe Nichita, inca dinainte de a se sti ca Traian Basescu va ramine presedinte. Atunci Mihaela Popa si sustinatorii ei se faceau ca ploua in fata afacerilor bomba ale primarului (atitutidine nuantata intre timp, dar neconvingator, mai ales din partea sefei PDL IASI), pregatindu-si terenul in cazul in care presedinte ar fi ajuns Geoana. Prefectul Tomaseschi a dezvaluit insa tunuri imobiliare, asfaltari unde s-a furat ca-n codru, mutari ilegale in finantele Primariei si multe altele.  
Alta bomba la PDL: viceprimarul demisioneaza din senin     O alta miscare ce arata cit de "democratic" e jocul intern din PDL Iasi este demisia surpriza aviceprimarului Grigore. Acesta a anuntat luni dimineata ca nu mai vrea sa fie nici  viceprimar, nici macar consilier local din "motive personale".     Imediat sefa PDL Iasi, Mihaela Popa, a declarat pentru TELE M ca "demisia ajuta PD-L".
     In schimb, deputatul Petrica Movila a dezvaluit ca fostul vicerpimar nu si-a consultat colegii inainte  sa renunte la functia din Primarie.
     Inapt brusc sa fie demnitar, Gabriel Grigore s-a considerat insa suficient de valid pentru a ramine secretar general al PDL Iasi. Semn clar ca demisia de la Primarie e o noua sforarie politica, nicidecum "personala"     De altfel, TELE M a dezvaluit ca Grigore a discutat despre demisie doar cu  Mihaela Popa si cu Dumitru Oprea iar asta inca de vineri 7 ianuarie.

Criza îl obligă pe Asimionesei să îşi vândă sub preţ terenurile


        Fiul patronului "ziarului" Buna Ziua Iaşi vrea să vândă terenuri în Iaşi, Roman şi Bacău. Scrise într-o engleză de tot râsul, anunţurile apar pe două site-uri străine de profil (vezi aici şi aici) ca fiind înregistrate de Claudiu Asimionesei, al cărui număr real de telefon figurează la contacte.
        Despre terenurile din Iaşi şi Bacău nu se specifică mare lucru decât că au ca utilităţi gaz şi apă şi că sunt bune pentru investiţii imobiliare, ceea ce sugerează că sunt suprafeţe suficient de mari pentru a permite astfel de investiţii.
        Despre terenul din Roman se spune că are o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi şi că Asimionesei îl scoate la vânzare cu 70 de euro metrul pătrat. Asta înseamă la un simplu calcul, că se aşteaptă să obţină doar pentru pământul din Roman în jur de 3.500.000 de euro, cu un milion şi jumătate mai puţin decât cerea acum 6 luni. Având în vedere criza imobiliară mondială s-ar putea însă ca familia Asimionesei să mai aibă ceva de aşteptat până va reuşi să-şi vândă proprietăţile, chiar şi la preţuri mult mai mici decât cele solicitate acum.
(M.A.)

Ameninţările lui Ghiocel pentru 7,5 milioane: "te dărâm, te omor"


      De aproape o lună patronul de la TED Construct şi fetele acestui sunt atacaţi mizerabil de singurul ziar trimis de DNA în judecată pentru şantaj prin presă. Dar ştiţi de ce BZI îi spurcă pe Cornel Brânză şi pe membrii familiei acestuia? Pentru că patronul Ted Construct a refuzat un contract de publicitate de 7,5 milioane lei vechi pe lună. Asta în condiţiile în care patronul respectiv cotizase serios din 2004 până în 2008 la buzunarul lui Ghiocel Asimionesei.
      Istoria relaţiei BZI - TED Construct ne-a fost povestită chiar de patronul ultimei firme. "Eu am avut o fabrică de confecţii cu care lucram în lohn. Pentru că la un moment dat aveam multe comenzi, i-am dat de lucru şi lui Asimionesei prin Delta Distribution. Asimionesei avea un atelier la Hârlău. Ei, când a căzut afacerea cu lohn-ul, eu m-am ocupat doar de firma de construcţii. Atunci Asimionesei mi-a zis să fac un contract de publicitate pe ziar pe motiv că «trebuie să trăiască şi ziarul». Şi am plătit publicitate până în 2008. A venit însă criza şi m-am dus la el rugându-l să mă lase o vreme cu publicitatea. N-a vrut însă să înţeleagă, ba chiar m-a ameninţat că «te dărâm, te omor"». Ne-am certat dar n-am crezut că va merge chiar atât de departe. Şi pentru ce, pentru 7 milioane şi jumătate pe lună", povesteşte Cornel Brânză.
      Numai că patronul Ted Construct nu ştia ce păţeşti cînd nu mai cotizezi la Ghiocel. Imediat BZI a început să scrie că fetele lui Brânză ar fi dame de consumaţie, că ar avea relaţii cu parteneri de afaceri de-ai tatălui, şi multe asemenea relatări "creştineşti". Evident, concomitent firma TED Construct a fost acuzată de o sumedenie de ilegalităţi, cel mai adesea deloc probate, ori, în cel mai bun caz, argumentate cu date destul de puţin credibile.
       Înjurat sistematic, Brânză n-a mai rezistat şi a anunţat că îl dă în judecată pe Asimionesei. "Dacă se lua numai de firmă poate îl lăsam în pace. Dar pentur că s-a luat de fetele mele îl dau în judecată. Şi nu cer nici un leu despăgubire ci doar să fie obligat să recunoască public faptul că a minţit şi că m-a şantajat", susţine patronul Ted Construct.   
        Am încercat să-l contactăm pe Ghiocel Asimionesei dar acesta nu a răspuns la telefon.

BZI se dă singură de gol că lucrează murdar cu Oajdea


      Unul din principalii executanţi ai lui Ghiocel Asimionesei a fost duminică în zona cinematografului Dacia. I se turnase că deputatul PDL Daniel Oajdea ar împărţi materiale electorale, ceea ce ar fi fost o ilegalitate. Pentru a arăta cât de tare este el, Ghiocel şi-a pus locotenenţi să filmeze desantul în bârlogul lui Oajdea. Numai că la vederea ciracilor lui Ghiocel  trupeţii lui Oajdea au stopat orice activitate şi au închis uşa la sala unde se presupune că ar fi fost comise ilegalităţile.
      Continuarea e demnă de filmele cu proşti. Supărat că nu l-a prins în flagrant pe deputatul PDL - înjurat copios în ultimele luni de BZI - scribul lui Ghiocel se dă "agresat verbal", dar de fapt el îl ameninţă pe politician: "las că mă ocup eu di tini", îi spune omul lui Asimionesei deputatului PDL. Culmea, alţi executanţi ai patronului BZI postează pe site-ul "ziarului" înregistrarea cu această ameninţare (vezi aici).
    

SCENARIU SF ANTI GHIOCEL

Niste comentatori locali sunt gata să jure că la Iaşi s-a format coaliţia Prisecariu-Dobaşu-Fenehciu care are drept scop îngroparea lui Ghiocel Asimionesei. Siguri pe ei, aceşti Cocoşilă moderni se apucă de aruncat scenarii pe unde apucă, folosind ca unic argument faptul că TELE M, www.iasicastiga.ro şi Ziua de Iaşi au publicat în aceeaşi zi materiale despre cum şantajează Ghiocel pentur a stoarce bani publici.

        Ca să fie limpede cum stau lucrurile precizez cârcotaşilor:
        1. coaliţia s-a născut în 2005 când am câştigat în instanţă procesul de calomnie pe care l-am avut cu Ghiocel. Nimeni din media nu a mai reuşit aşa ceva, motiv pentur care m-am şi lăudat cât am putut cu succesul meu. Nici TELEM-ul şi nici Jurnalul de Est (ziarul lui Fenechiu la vremea aia) nu au suflat vreo vorbă.
        2. Când “prietenii” i-au făcut cadou lui Prisecariu un dosar la DNA, nimeni din media nu a spus măcar în şoaptă că dosarul e cusut grosolan cu aţă albă. Doar eu am făcut acest lucru, în timp ce ziarul lui Fenechiu s-a făcut că plouă. Ba, din câte ţin eu minte, JdE chiar era pe invers atunci (nu mai zic de complicitatea politică a liberalilor la acea comandă).
        3. Când Fenechiu a fost bombat violent de Ghiocel, TELE M-ul s-a făcut şi el că plouă, ca mai toată media locală. Tot eu am fost cel care a ţipat de unul singur că Fenechiu e şantajat (şi asta se întâmnpla pe vremea când “prietenii” mă catalogau “omul lui Solcanu”, în epoca în care era extrem de periculos să te pui contra curentului).
        4. Când Ghiocel m-a mâgzâlit în Zoaia lui cu tiraj de ghiozdan nici TELE M şi nici ziarul lui Fenehciu n-au zis nici pâs.
        Vedeţi deci că alianţa funcţionează din plin, dar lipseşte cu desăvârşire.

2 Responses to “scenariu SF anti Ghiocel”

  1. Paul Says:

    Din pacate ai punctat bine.
    “Niste comentatori locali sunt gata să jure că la Iaşi s-a format coaliţia Prisecariu-Dobaşu-Fenehciu care are drept scop îngroparea lui Ghiocel Asimionesei.”- Cum de nu mi-a venit mie primul ideea asta, dom’le?:)
    Putina atentie mai multa, daca se poate, la erorile de redactare: “Fenehciu”, “întâmnpla”, “pentur”.
    Multam fain.
    Succes!
    P.S.: Sper ca nu ma aleg si de aici cu un dosar penal cum mi-a facut Mariusica Parciu de la Flacara Iasului.
  2. ghiocel Says:

    Apropo de licitatii si firmele lui Asimionesei:
    RETROM, preluata in 2003 de ASIMIONESEI, a evazionat bugetul statului in 2006 cu TVA in suma de 6,3 miliarde lei.
    ANAF a descoperit frauda in 2008, cu ocazia unui control fiscal, insa inspectorii fiscal s-au limitat doar sa stabileasca diferenta de TVA datorata, fara a sesiza organele de urmarire penala.
    Mai precis, este vorba despre un “import” efectuat in 2006 de RETROM, constand in echipamente si linii tehnologice din inox, dezafectate de la o fabrica de acid citric din Moldova, pe care le-au dezmembrat apoi in Romania si le-au vandut la REMAT Iasi ca si deseuri industriale, fara a colecta si TVA aferenta de mai mult de 6 miliarde.
    Cu ocazia controlului fiscal RETROM a motivat ca a incadrat aceasta operatiune ca fiind supusa regimului de taxare inversa d.p.d.v. al TVA.Inspectorii s-au facut ca ploua (n-au sesizat organele penale), asa ca s-au multumit doar sa recalculeze TVA-ul datorat in 2006.

    Extras din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

    Art. 8
    (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.
    (2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1).
    (3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) si (2) se pedepseste.

    Extras din Codul de Procedura Fiscala al României

    ARTICOLUL 99
    Sesizarea organelor de urmarire penala(1) Organele fiscale vor sesiza organele de urmarire penala în legatura cu constatarile efectuate cu ocazia inspectiei fiscale si care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infractiuni, în conditiile prevazute de legea penala.(2) În situatiile prevazute la alin. (1) organele de inspectie au obligatia de a întocmi proces-verbal semnat de organul de inspectie si de catre contribuabilul supus inspectiei, cu sau fara explicatii ori obiectiuni din partea contribuabilului. În cazul în care cel supus controlului refuza sa semneze procesul-verbal, organul de inspectie fiscala va consemna despre aceasta în procesul-verbal. În toate cazurile procesul-verbal va fi comunicat contribuabilului.

Firma prin care Asimionesei a pus mâna pe parcarea de la Gară nu şi-a plătit nici măcar factura la... gunoi


      Grafic Beta Invest, societatea prin care clanul Asimionesei a incheiat mai multe contracte dubioase cu Statul a fost data in judecata recent de Salubris pentru ca nu si-a mai platit de mai multe luni factura pentru serviciile de salubritate! Procesul se va judeca la Judecatorie, incepand  cu 7 septembrie.
      Prin Grafic Beta Invest si cu complicitatea unor sefi locali ai PD-L si ai CFR, patronul BZI, Ghiocel Asimionesei, a pus mana anul trecut pe parcarea din fata Garii Iasi, pe care a consesionat-o la un pret modic. Preţ pe care oricum nu l-a plătit cu lunile.
      In iunie 2010, aceeasi firma a incheiat doua contracte cu RAJAC pentru a furniza sigilii. Conform Tele’M, pretul pentru un sigiliu a fost dublu fata de cel practicat pe piata, iar procedura de atribuire a fost... cumparare directa. (M.A.)

Prietenia cu primăria o afacere bună pentru Ghiocel Asimionesei


Avocatul lui Ghiocel Asimionesei şi al Cordunenilor are un jeep fix cât trotuarul


      Avocatul Ionel Nechita, care nu de mult ne spunea ca ar trebui sa fim multumiti cind mai fuge cite un infractor din tara, mai ales daca e vorba de clientul lui, ca sa nu mai cheltuie statul cu el, ne face sa ne intrebam daca rationamentul e valabil si pentru soferii lipsiti de bun simt.
Nu de alta, dar ne-ar tenta varianta, mai ales dupa ce am observat cum  isi parcheaza domnia sa jeep-ul.
     Fotografia a fost facuta pe 30 noiembrie, la amiaza.
(M.A.)

Cum şi-a început cariera de şantajist Ghiocel Asimionesei


     Un articol publicat acum 13 ani de Evenimentul Zilei arată cum şi-a început cariera singurul patron de presă trimis în judecată de DNA pentur şantaj - Ghiocel Asimionesei. Reproducem mai jos, integral, articolul în cauză, cu menţiunea că texte similare vor fi reprodus eîn zilele următoare.
Sub "cupola" PNŢCD, la Iaşi se dezvoltă Mafia ţigărilor româneşti      În mass-media, cele mai vehiculate nume de societăţi comerciale sunt cele cu probleme: mişcări sindicale şi greve, blocaje care le aruncă în pragul falimentului, pierderea surselor de materii prime ieftine sau a pieţelor tradiţionale de desfacere, perspectiva lichidării. Însă de foarte puţine ori a fost luată în discuţie situaţia unei întreprinderi rentabile care sunt mult mai atractive pentru investitori, speculanţi, angajaţi şi directori. Cu toţii - interesaţi să "tragă" cât mai mult profit din poziţia pe care o deţin. Astfel se petrec lucrurile cu una dintre cele mai rentabile activităţi de producţie din ţară: cea a ţigărilor.
      În ciuda concurenţei importurilor străine (cu sau fără timbru), ţigările tradiţionale româneşti domină piaţa românească. În consecinţă, în jurul Regiei Autonome a Tutunului s-au concentrat, mai totdeauna, interese economice subsumate structurilor politice. Multiplele presiuni exercitate asupra acestei industrii ameninţă să transforme o afacere rentabilă într-un faliment răsunător. Preţ pe care sunt gata să-l plătească toate părţile interesate. Spre a nu renunţa la propriile avantaje.
      Interesele externe de cucerire a pieţei, afacerile conjugate ale salariaţilor, demersurile pentru cumpărarea la preţuri scăzute a unor fabrici de ţigări, cvasimonopolul mafiei distribuitorilor, în special arabi, au generat o situaţie greu de descris la Fabrica de Ţigarete Iaşi. Şi cum un director înregimentat politic, novice în "smenuri", implicat el însuşi în afaceri, este uşor de compromis şi de manevrat, mafia ţigărilor şi-a strâns forţele, pentru a distruge şi a controla fabrica ieşeană. Şi, astfel, producţia de ţigări româneşti. Două fabrici de ţigări funcţionează în afara regiei.
      Statul român îşi păstrează, în domeniul tutunului, prerogative extrem de importante: în primul rând - impozitarea oricărui pachet distribuit prin timbrul special aplicat; apoi - controlul asupra producţiei de tutun, prin subordonarea tuturor fabricilor de acest tip Regiei Autonome a Tutunului. Orice colaborare internaţională a fost direcţionată către aceste fabrici, aflate la Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu Sărat, Sfântu Gheorghe, Iaşi şi Bucureşti. A fost concretizat un singur contract, cu firma grecească "Papastratos" - la Râmnicu Sărat. Firma grecească a purtat tratative avansate, înaintea alegerilor din 1996, cu fostul director al Fabricii de Ţigarete Iaşi, Traian Teodor. 
      Între timp însă, acest declarat monopol al tutunului a dispărut în fapt. La marginea Bucureştiului, pe şoseaua de centură dinspre Otopeni, a apărut fabrica "RGS Industries", o manufactură care produce ţigaretele "Bran". Marca este înregistrată sub licenţa "RGS Holding Ltd." - Marea Britanie. Ţigara fără filtru este produsă în România. Manufactura iniţială s-a extins în prezent, semn al prosperităţii afacerilor. Potrivit specialiştilor Regiei Tutunului, afacerea a fost pusă la punct de doi arabi, unul - director şi altul - patron. Directorul şi-a făcut studiile în România. Cei doi au negociat constituirea fabricii la Praga, la reuniunea producătorilor de ţigări din Europa. Fabrica funcţionează cu loturi gata formate. Ea beneficiază de o linie de confecţionat "ITM" ultraperformanţă şi de o linie de împachetat mai modestă. Ţigări "Bran" se află pe piaţă cu timbru în regulă. Deci fabrica respectivă beneficiază de toate aprobările de funcţionare. Această societate are relaţii directe cu regia, vânzându-i acesteia tutun.
       Şi la Iaşi, construcţia unei fabrici particulare de ţigări a intrat în linie dreaptă. Noua construcţie aparţine SC "Romold" SRL, patronată de Vladimir Filat, un tânăr de 28 de ani de origine basarabeană, aflat, în repetate rânduri, în atenţia SRI. Firma respectivă gestionează fonduri enorme, de provenienţă incertă. După ce a cumpărat SC "Dosoftei", fosta tipografie de stat din Iaşi, Vladimir Filat a reuşit să-şi transforme calitatea de distribuitor al ţigării "MT" - "Moldavian Tabac" - în cea de proprietar al unei fabrici de ţigări la Iaşi, pe Strada Chişinăului. Deja noua fabrică a dobândit avizul de mediu, un prag greu de trecut pentru fabricile de ţigarete româneşti în funcţiune. Spre deosebire de "RGS Industries" şi de ţigara "Bran", a cărei formulă nu se ştie unde este preparată, fabrica "Romold-MT" are o linie primară "ITM" - Olanda şi fabrică reţeta chiar în ţară. Pentru comparaţie, fabrica ieşeană a reuşit să aducă, recent, linia de împachetat "ITM", pe lângă cea de confecţionat, pe care o deţinea deja, de la acelaşi producător olandez. Fabrica ieşeană nu deţine linia principală, aducând loturi de tutun gata formate la alţi producători. Amânarea sosirii liniei principale cu aproximativ şapte luni a fost posibilă prin blocarea unui credit, de către directorul regiei, Valeriu Sima.
"Romold" a planificat falimentarea şi cumpărarea fabricii de stat
      Abil condusă din umbră, SC "Romold" SRL a reuşit să obţină sprijinul celor mai importante personalităţi ieşene. Astfel, pe lângă consilierea directă din partea fostului director al fabricii de stat ieşene, Traian Teodor, "Romold" a obţinut consilierea economică a lui Paul Badragan, inspector şef al corpului de experţi economici, asociat al firmei "Frarom", care distribuie ţigări de ani buni. De asemenea, a fost "racolat" în organigramă Florin Dascalescu, în vârstă de 35 de ani. El a devenit director al "Romold", după ce a parcurs o traiectorie nu lipsită de sinuozităţi pe la filiala din Chişinău a Băncii "Dacia Felix", iar, ulterior, pe la o firma particulară producătoare de sisteme de alarmă. Actualul director al fabricii ieşene, Adrian Cotoros, ne-a dezvăluit că a fost şi el invitat să lucreze la noua firmă, sub avertismentul că "fie urcă în barcă, fie este luat de val". Potrivit directorului ieşean, din discuţia respectivă s-au conturat două perspective: fie cumpărarea din câteva luni a fabricii - care nu are linie primară, iar creditul pentru această achiziţie a fost blocat de însuşi directorul regiei -, fie cumpărarea, după o retehnologizare care ar permite controlul complet asupra tuturor tipurilor de ţigări produse în România. În ambele cazuri, devine extrem de important ca directorul în funcţie să coopereze, acceptând ca prepararea loturilor pentru fabrica de stat să se facă pe linia principală a "Romold". Ori că "MT" se va produce pe liniile Fabricii de Ţigarete Iaşi privatizate, ori, în cazul al doilea, mai costisitor, pe cealaltă linie, completată cu partea de confecţionat şi de împachetat, pe care "Romold" nu o deţine încă. De altfel, potrivit declaraţiilor directorului Cotoros, în momentul când a fost chemat la directorul general al regiei, Valeriu Sima, pentru a i se solicita imperativ demisia, la uşa se aflau Szelico Stancovici şi Adrian Milandru, reprezentanţii firmei "ITM" – Olanda pentru Europa de est, care ştiau că schimbarea directorului însemna două noi utilaje vândute către "Romold". Cei doi au zburat imediat la Chişinău, acolo unde se ţin frâiele reale ale conducerii firmei lui Vladimir Filat. Aceeaşi conducere care, pentru a-şi asigura susţinerea politică în orice condiţii, a subvenţionat biroul senatorial de la Iaşi al lui Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de buget-finanţe-bănci din Sena¬tul României. În timp ce directorul Florin Dăscălescu a ajuns vicepreşedinte al ApR Iaşi.Nu întâm¬plător, prin Iaşi (deşi ţigareta "MT" nu este căutată iar "Romold" a achiziţionat de la Ministerul Finanţelor timbre de câteva zeci de miliarde de lei) au apărut ţigări "MT" fără timbru, distribuite la chioşcurile firmei "Frarom", aparţinând lui Ioan Golovcenko, lui Paul Badragan şi lui Dan Gheorghiu.
Mafia arăbească a monopolizat distribuţia de ţigări     Fabrica de Ţigarete Iaşi produce, zilnic, 12 tone de ţigări, având un rulaj de 1,5 miliarde lei pe zi. Pe trimestrul al doilea al anului 1997, distribuţia era asigurată prin nu mai puţin de zece firme ale unor patroni arabi, care "făceau legea". Ei obţineau contracte pentru cantităţi mari de ţigări - 60 tone -, pe care nu le onorau decât în ajunul scumpirilor. În rest, scopul era acela de a acapara întreaga distribuţie a fabricii ieşene, prin concurenţa neloială cu ceilalţi distribuitori şi cu reţeaua fabricii.
     Importul de tutun este una dintre cele mai rentabile afaceri. Atât de rentabilă încât a devenit convenabil ca, în baza câştigurilor din acest import şi a vânzărilor către fabrică, firmele angro arabe să distribuie ţigări sub preţul de fabricaţie, pentru a-i scoate de pe piaţă pe oamenii de afaceri români şi pe alţi mici distribuitori individuali. Firmele "MAZ International", "Rosita", "Semiramis", "Zyad comp ex", "Topzico", dacă ar fi să cităm doar firmele ieşene ale distribuitorilor angrosişti arabi de ţigări româneşti, alături de "Brico Center" (o firmă puternică la nivel naţional, care distribuie ţigări din toate fabricile regiei, blocând sau încurajând vânzările uneia sau alteia dintre fabrici în funcţie de propriile interese) au fost surprinse vânzând sub preţul de producţie. Astfel, într-un proces verbal al fabricii ieşene de ţigarete se notează că, în octombrie 1997, firmele "Rosita" şi "Semiramis" au vândut pachetul cu "Carpaţi" de 1746 de lei - preţ de producţie - cu 1670 lei, în angroul ieşean "Siraj". Scopul era clar: prin intermediul aprovizionării cu tutun şi al monopolului pe distribuţie, să controleze Fabrica de Ţigarete Iaşi.
Angajaţii şi directorul Fabricii de Ţigarete Iaşi au propriile afaceri     Dar nici un distribuitor din afara fabricii nu ar fi putut să pună la punct monopolul pe distribuţie şi controlul asupra fabricii fără susţinerea angajaţilor din interior. Iar aceştia şi-au derulat afacerile prin firme proprii sau ale rudelor, ori prin firme cu patroni arabi. În ajunul scumpirilor, şeful de depozit livra ţigări din producţia curentă ori din stocuri, în limitele cantităţilor contractate, unor clienţi privilegiaţi. A fost cazul firmelor de distribuţie "Nistor Comp", a lui Ştefan Nistor, şef-adjunct al compartimentului administrativ al fabricii, al firmei "Afrodita", aparţinând lui Stelian Avadanei, şef al compartimentului administrativ al fabricii, "Pinax" SRL, care îl are drept asociat pe Octav Pompierescu, şeful atelierului electrotehnic al fabricii, "Delta Asim" SRL, "Viosin" şi altele, firme ale lui Florin Asimionesei, şeful depozitului produse finite, considerat un adevărat "tartore" al mafiilor cu ţigări din jurul Fabricii de Ţigarete Iaşi. Pe de altă parte, nici directorul fabricii nu a scăpat de acuzaţia că ar face afaceri personale pe spatele fabricii. Drept argument s-a adus o tranzacţie de achiziţionare a unei cantităţi enorme de adeziv special, cumpărată de la firma "Printex" Piatra Neamţ, aparţinând lui Liviu Tocu, fratele deputatului PDSR Costel Tocu, patron, la rândul său, al "Simpex" Piatra Neamţ, a cărei filială ieşeană l-a avut drept director tocmai pe Adrian Cotoros. Conform rezultatelor controlului regiei, care a stopat derularea contractului la un anumit moment dat, directorul Cotoros are în depozite o cantitate de adezivi suficientă pentru doi ani şi jumătate, în condiţiile în care termenul de garanţie expiră în şase luni, iar linia de împachetare abia se montează. Acestei afaceri i se adaugă depozite angro cu vânzare, deschise de către director în mai multe locuri din ţară, prin care particulare. De notorietate a fost cel de pe strada Ştefan cel Mare, din Piatra Neamţ, amenajat în locuinţa părinţilor săi. Cum, pe lângă deputatul Tocu, un anuar al parlamentarilor îl indica pe controversatul Gabriel Bivolaru ca fiind angajat la o firma a fraţilor Tocu, a fost de ajuns ca scandalul să ia turnură politică. Cotoros a fost acuzat de rivalul său, Asimionesei, că face afaceri cu PDSR, în timp ce el însuşi reprezintă interesele PNŢCD în fabrică. De aici nu a fost decât un pas pentru ca tot conflictul să răbufnească în sânul PNŢCD. Partid care conjuga interesele din cadrul Fabricii de Ţigarete Iaşi.
Scandalul de la Fabrica de Ţigarete Iaşi s-a mutat în sânul PNŢCD
       Afacerile de la Fabrica de Ţigarete Iaşi nu ar fi ieşit la iveală dacă nu ar fi răbufnit interese de partid. Totul a pornit de la operaţiunea condamnată, la timpul ei, de presa locală şi de Vasile Lupu, liderul filialei Iaşi şi vicepreşedintele naţional al PNŢCD, în spatele şi în numele căruia au fost orchestrate toate aceste schimbări şi lupte intestine. Astfel, un simplu vulcanizator la Fabrica de Ţigarete Iaşi, Gabriel Brinzaru, înscris în PNŢCD din 1992, activist în campania electorală, a fost numit, peste noapte, consilier economic personal al deputatului Vasile Lupu, "ca să aibă şi el ceva", după cum ne-au declarat surse din biroul de conducere al PNŢCD. În 1996, el l-a adus în PNŢCD şi pe Florin Asimionesei, lăcătuş cu opt clase, un vecin şi prieten. Acesta a devenit, ulterior, vicepreşedintele organizaţiei de muncitori a partidului. În campania electorală, Asimionesei şi-a pus la bătaie întreaga pricepere, maşina - un Cielo mov - şi chiar banii, aflându-se tot timpul pe postul de aghiotant al lui Vasile Lupu. Cei doi, angajaţi la "Ţigarete" Iaşi, împreună cu alţi colegi de partid - printre care un vicepreşedinte al organizaţiei judeţene la acea vreme, care şi-a propus şi a tras iţele pentru schimbarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Liviu Antonesei - au început să facă ordine în industria ieşeană, împărţind posturi, schimbând directori, forţându-i pe alţii să angajeze sau să promoveze în funcţii membri ai PNŢCD. Astfel s-au petrecut lucrurile şi în cazul lui Adrian Cotoros, directorul actual de la Fabrica de Ţigarete Iaşi. După propriile relatări, încă din decembrie 1996, Gabi Brânzaru i-a propus, în numele său şi al prietenului Asimionesei, „să-l facă director la Ţigarete”. La acea dată , Cotoros a acceptat formal. Întâmplarea a făcut ca numirea să vină abia în iunie, când fostul director a fost demis. Între timp, la propunerea PNŢCD, Adrian Cotoros devenise directorul Directiei de Tineret şi Sport a judeţului. El a părăsit această funcţie pentru Fabrica de Ţigarete Iaşi. Bunele relaţii nu au dăinuit în fabrică dectâ atâta vreme cât noul director a jucat după cum i-a cântat Asimionesei.
Un lăcătuş cu opt clase a învârtit pe degete conducerea regiei şi pe cea a PNŢCD
       Scandalul a degenerat când Asimionesei a început să fie controlat la depozit: a fost declasat tutunul adus de firma sa de la "Semiramis", pentru aprovizionare, au fost suspendate sau reduse cantitativ o serie de contracte, iar oamenii săi au fost daţi afară de director. Prin intermediul cuvintelor magice "consilier economic al lui Vasile Lupu", Asimionesei a reuşit să obţină contracte avantajoase pentru firme clientelare, trecând peste directorul Cotoros. El s-a lăudat că va obţine (şi chiar a obţinut) de la directorul de marketing al regiei, Aurel Milea, achiziţionarea unei cantităţi de tutun. Noul director a descoperit şi alte matrapazlâcuri ale colegului său ţărănist. Rând pe rând, probele şi declaraţiile oamenilor din fabrică s-au adunat. A fost sesizată poliţia. În noaptea de 31 august spre 1 septembrie 1997, în ajunul unei scumpiri, soţia lui Florică Asimionesei tăia chitanţe, pe firma proprie, în biroul soţului ei, din fabrica de stat. Ea era înregistrată cu o maşină intrată la încărcat. Dar fabrica a fost părăsită, potrivit actelor de la poartă, de şase maşini ale firmei "Delta Asim" pline cu ţigări. După ce a fost sesizată poliţia, între cei doi ţărănişti a izbucnit războiul. Dar Asimionesei a primit sprijin direct şi de la directorul regiei, Valeriu Sima. La presiunile şi la sugestiile lui, Sima a semnat, făcând abstracţie de acceptul directorului fabricii ieşene, un contract de distribuţie de ţigări în favoarea firmei "Spontan", a lui Viorel Cosma, unul dintre clienţii lui Asimionesei. Apoi a fost demis contabilul şef, în locul acestuia fiind numită verişoara lui Asimionesei, Petronela Şerban, în vârstă de doar 26 de ani, fără experienţă în contabilitate. Numirea s-a făcut deşi la concurs ea ocupase locul doi, după fostul contabil şef al "Preboc" SA, o femeie în toată firea şi cu toate atuurile profesionale. La fel, a fost blocată reducerea de personal din fabrica ieşeană, pe listă aflându-se toţi angajaţii care aveau firme de distribuţie, inclusiv Asimionesei. Directorul general a revocat decizia peste capul directorului Cotoros. Actualul director al fabricii ieşene nu l-a mai putut schimba din funcţie nici pe juristul fabricii, cel care s-a opus disponibilizării afaceriştilor. În schimb, Asimionesei a avut grijă să-i strecoare lui Sima vestea că PNŢCD discută despre înlocuirea sa cu Cotoros. Valeriu Sima are şi el propriile interese. După ce directorul ieşean nu i-a respectat cerinţa, ca un anumit utilaj să fie cumpărat de la firma germană "Hauni" - câştigătorul licitaţiei fiind "ITM", a cărei ofertă era mai avantajoasă şi care avea deja un utilaj în fabrică -, vestea adusă de Asimionesei, cunoscut de directorul regiei drept "omul de încredere" al lui Vasile Lupu, nu a făcut decât să pună paie pe foc. De altfel, Cotoros se afla într-o postură extrem de incertă, din cauza afacerilor făcute deja publice. Totuşi, blocând creditul Fabricii de Ţigarete Iaşi pentru linia "ITM" de formare, Sima a permis ca, în eventualitatea unei apropiate privatizări, fabrica să devină extrem de vulnerabilă.
Mafia îşi doreşte organ de presă.
     Toţi cei implicaţi în scandalul Fabricii de Ţigarete Iaşi, în racolarea de directori de la PNŢCD şi în efectuarea de schimbări bazate pe raţiuni de partid au fost mustraţi, în şedinţele de birou, de către Vasile Lupu. Totuşi răul a fost săvârşit. Bulgărele de zăpadă aruncat la vale, o dată cu promovarea şi cu aducerea în prim planul organizaţiei PNŢCD Iaşi a lui Asimionesei şi a lui Brânzaru, continuă să se rostogolească. Cum întreaga tărăşenie nu avea greutate fără un organ de presă, Asimionesei a constituit, împreună cu patronul lanţului de magazine universale "Rodex", Constantin Iuraşcu, primul supleant pe lista de candidaţi la Senatul României din partea CDR, şi cu participarea finului lui Vasile Lupu, Daniel Niţoi, agenţia de presă "Prima Press", care-şi propune să lanseze cotidianul "Ziua de Iaşi". Şi Daniel Niţoi este un bun cunoscător al Fabricii de Ţigarete Iaşi. El este interesat în privatizarea fabricii: tatăl său este beneficiar virtual al unor sume colosale, pentru o invenţie aplicată în toate fabricile din cadrul regiei, invenţie care, tradusă în bani, potrivit decretului din 1990 al guvernului provizoriu Român relativ la inventatori, i-ar aduce acestuia o majoritate clară de acţiuni. Sub presiuni diverse, mâncată din exterior de mafia arabă a distribuitorilor, iar din interior de firmele propriilor angajaţi, reveniţi în posturi prin anularea unei decizii de concediere de către directorul regiei, în faţa viitoarei concurente cu fabrica particulară de ţigarete, care va funcţiona în ciuda monopolului, în pragul cumpărării de către concurentă şi gata să fie sfâşiată de certurile interne ale structurilor de afaceri adăpostite sub pălăria PNŢCD, Fabrica de Ţigarete Iaşi îşi trage cu greu sufletul, condusă de un şef de depozit cercetat de poliţie şi de un director ameninţat cu demiterea.

Jurnalistă de la BZI dată în judecată pentru calomnie

Jurnalista Monica Pălimariu de la cotidianul Bună Ziua Iaşi a fost dată în judecată zilele trecute de „eroina” unei campanii ale sale. Elena Balcan a fost atacată în ziar de mai multe ori în ultima vreme, Pălimariu susţinând că femeia este capul unei reţele care falsifică acte pentru a încasa bani de la stat. Alături de Pălimariu, pârât în dosar este Constantin Colodiuc, un bărbat care susţine această acuzaţie. Primul termen al procesului va avea loc pe 24 aprilie, la Judecătorie.
Jurnaliştii de la Bună Ziua Iaşi sunt campioni în astfel de dosare, printre reclamanţii din ultimii ani numărându-se medicul Gabriela Marinescu, preotul Valeriu Antonescu, omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, primarul Gheorghe Nichita şi familia sa, deputaţii Petru Movilă şi Anghel Stanciu, firma Vel Pitar, precum şi persoane mai puţin cunoscute, cum ar fi Spiro Spiropol sau Constantin Stan. Aproape toată redacţia a ajuns astfel să dea cu subsemnatul prin tribunale, începând cu patronii Ghiocel şi Violeta Asimionesei şi continuând cu „jurnaliştii” Tudor Leahu, Rareş Neamţu, Valentin Huţanu, Constantin Mazilu, Ciprian Boaru, Vlad Rotaru, Cătălin Boacnă, Ionel Iloae, Magda Olteanu, lista încheindu-se, deocamdată, cu Monica Pălimariu. Până în prezent, suma care trebuie plătită drept daune în aceste dosare se ridică la sute de milioane de lei vechi, o bună parte dintre procese fiind încă pe rol. (I.C.)