marți, 25 ianuarie 2011

Cutremur la ziarul de şantaj: redactorul şef şi vedeta redacţiei de ştiri, plus un cameraman, au demisionatCutremur la ziarul de şantaj: redactorul şef şi vedeta redacţiei de ştiri, plus un cameraman, au demisionat

Cel mai scandalos şi mai rău famat ziar din istoria Iaşului tocmai a fost abandonat de doi dintre oamenii săi de bază. Redactorul şef al BZI, Tudor Leahu, reporterul vedetă Ciprian Boaru (cel care a stat o săptămână la poarta vilei lui Nichita tracasând familia primarului) şi un cameraman au plecat de la ziarul acuzat de DNA de şantaj prin presă. Oficial, cei trei au plecat prin demisie. "Pur şi simplu am demisionat. Vreau să fac altceva" a spus Tudor Leahu. Însă este greu de crezut că dintr-odată trei angajați ai BZI, nelegați de vreo prietenie specială ori de relații de rudenie, decid la unison să demisioneze, așa că imediat au apărut specualțiile cu privire la scandalul de la BZI.
Banii fac legea
O primă variantă vine de la un apropiat al celor trei demisionari. "Pentru Ghiocel singurul motiv de viaţă este BANUL. Iar la BZI nu mai sunt de mult banii care erau până în 2008. Aşa că s-au tot tăiat costuri, s-au tot anulat diverse avantaje iar oamenii au fost forţaţi să caute surse extrapatronale. Însă dacă iei două sacoşe în numele BZI dar la redacţie aduci doar una ai o problemă", susţine un apropiat al demisionarilor.
Surse din mediul de afaceri întăresc ipoteza unei crize financiare de proporţii la BZI. "Ghiocel nu ar ebani nici să-şi scoată Mercedes-ul din service. Vedeţi că a mutat şantajul în judeţ, pe la primarii de comune, atât de tare i-a ajuns cuţitul la os", ne-a povestit un cunoscut om de afaceri, bun amic într-o vreme cu patronul BZI.
Aranjament ingenios al lui Ghiocel
În mediile politice demisiile sincron de la BZI ridică mari suspiciuni. "Unul e redactor şef iar altul e redactorul în care Ghiocel a investit serios, încredinţându-i misiunea să patruleze o săptămână pe lângă' vila lui Nichita. Oameni ca ăştia nu-ţi pleacă aşa şi nici nu poţi să-i laşi să plece uşor dacă ei vor asta. Mie îmi miroase mai degrabă a scenariu pus la cale de Asimionesei. Gândiţi-vă că alegerile bat la uşă şi orice staff serios îşi racolează măcar doi-trei ziarişti. Parcă-i şi văd pe cei trei în vreun staff, strângând informaţii şi turnându-i tot lui Asimionesei", a spus un membru PSD. Reacţii similare am cules şi de la PDL.

Cum e patronul aşa e şi sluga: motivul pentru care a explodat redacţia ziarului de şantaj

Scandalul izbucnit miercuri la cel mai murdar ziar din istoria Iaşului - redactorul şef, reporterul vedetă şi un cameraman au demisionat intempestiv (vezi aici)- îşi are rădăcinile în praticile degradante ale patronului BZI, Ghiocel Asimionesei. Surse din interiorul BZI ne-au povestit că angajaţii "ziarului" ameninţă de mai mult timp că pleacă, sătui să fie plătiţi prost şi din ce în ce mai rar, iar ca bonus să primească înjurături cumplite de la patron şi oamenii săi de încredere. Pe acest fond de tensiune a intervenit un scandal aparent minor, amplificat prosteşte chiar de Ghiocel Asimionesei.
Amantlâc prins în flagrant
 Potrivit relatărilor "tălpaşilor" de la BZI, unul din protejaţii patronului are de ceva timp o aventură cu o proaspăt "jurnalistă" la BZI. Miercuri cei doi s-ar fi refugiat, pentru un moment fierbinte, în biroul redactorului şef. Acesta din urmă anunţase deja că e sătul să stea la redacţie de dimineaţa până noaptea târziu, iar pentru asta să fie plătit tot mai rar şi mai prost, în timp ce protejatul patronului să plece acasă la ora 16.00, să încerce tot felul de aventuri amoroase (deşi e căsătorit şi are copii) iar pentru asta să fie plătit gras şi la timp. Conform celor de la BZI, redactorul şef a intrat în birou şi a surprins în flagrant momente xxx cu şefuleţul protejat de Ghiocel. Vizibil iritat, redactorul şef a cerut explicaţii, iar imediat "directoraşul" a început să se dea cocoş şi să îl ameninţe pe cel care l-a prins cu amantlâcul în flagrant.
Solomonicul Ghiocel a dat cu barda
Coincidenţa a făcut ca fix în acel moment să intre în "redacţie" marele caracter Ghiocel Asimionesei. Fără să stea prea mult pe gânduri, acesta i-a dat dreptate favoritului său iar pe cel care îi muncea "ziarul" până noaptea târziu l-a înjurat groaznic şi l-a ameninţat cu concedierea. Moment în care, susţin sursele noastre, redactorul şef al BZI a răbufnit şi a anunţat că demisionează: "mai bine stau acasă fără nici un ban şi tai frunze în patru pentru câini decât să mai fiu aici".
Grevă instantanee
Ce s-a întâmplat imediat l-a şocat pe Ghiocel: mai toată redacţia s-a arătat solidară cu Tudor Leahu şi a părăsit sediul BZI. La început patronul acuzat oficial de DNA de şantaj prin presă i-a înjurat pe cei pe spatele cărora a adunat zeci de miliarde. Başca, i-a ameninţat pe toţi cu represalii crunte dacă nu se apucă imediat de lucru.  Răspunsul a fost însă unul şocant: "eu am nouă ani de când lucrez aici, dar nu am nici o zi înregistrată la ITM ca lucrată legal. Gata, ajunge", a spus Leahu. Văzând curajul acestuia, reporterii au căpătat şi ei mai multă inimă părăsind ostentativ redacţia.
Ghiocel a întors din drum reporterii mai slabi de înger
 Disperat că i se prăbuşeşte şandramaua (fără reporteri nu mai avea cu cine acoperi cât de cât șantajele care aduc banii), Ghiocel Asimionesei a schimbat foaia și a început să promită reporterilor câte-n lună și-n stele. Iar încet-încet i-a convins telefonic pe cei mai mulți să se reîntoarcă la treabă. Au refuzat să se cocoșeze iarăși trei oameni: redactorul șef Tudor Leahu, reporterul vedetă Ciprian Boaru (cel care acum jumătate de an a avut ingrata sarcină de a tracasa o săptămână întreagă familia primarului doar pentru că așa a vrut patronul BZI) și un cameraman. Cei trei au fost eliminați imediat și din caseta redacțională. vezi aici