sâmbătă, 8 ianuarie 2011

O foarte activă fundaţie antiSIDA denunţă practicile calomnioase ale BZI


Fundatia Alaturi de Voi Romania a inaintat vineri, 8.04.2011 un drept la replica redactorului sef al ziarului Buna ziua Iasi. Conducerea ziarului nu a publicat respectivul punct de vedere, incalcand legea, si deorece nu putem tolera o ofensiva impotriva ONG-urilor, in care armele sa fie ignoranta si reaua intentie, am decis sa publicam noi comentariile la articolul “Vampirii societatii”.
Vampirii societatii
• Sute si chiar mii de lei incasati pe spinarea unor studenti nevoiti sa faca ore de practica la organizatiile non-guvernamentale din municipiu • O parte a acestor organizatii, desi intra in categoria celor non-profit, au gasit o solutie ingenioasa sa incaseze niste bani fara sa fie trase la raspundere • Fundatiile respective percep cate o taxa de la fiecare student care se incumeta sa faca practica in curtea lor • Aceasta activitate nu poate fi controlata de institutiile statului, din simplul motiv ca anchetele vizeaza doar fondurile alocate de stat

Au aparut ca ciupercile dupa ploaie, se considera organizatii non-profit, dar cu toate acestea percepfonduri suplimentare prin orice mijloace gasesc la indemana. Fundatiile de binefacere, desi nu ar trebui sa incaseze nici macar un leu de pe urma celor pe care ii ajuta, au descoperit modalitatea de a stoarce fonduri tocmai de la persoanele care le solicita spijinul.
Au simtit-o pe pielea lor zecile de studenti din Iasi care sunt nevoiti anual sa faca un stagiu de practicasi pe la aceste fundatii si organizatii non-guvernamentale, pentru a putea sa incheie situatia scolaraceruta de profesori. Tinerii sunt nevoiti sa apeleze si la serviciile unor astfel de fundatii care au in programa si activitati de practica scolara. Studentii de la specializari, precum asistenta sociala saucomunicare si relatii cu publicul, trebuie sa se inscrie la una din aceste fundatii si sa faca cateva zeci de ore de practica, dupa care trebuie sa se prezinte cu o adeverinta la profesorul coordonator. ”
Facem precizarea ca organizatiile mentionate in articol, deci si Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, sunt structuri private, neguvernamentale, apolitice, gestioneaza fonduri publice romanesti si europene si fonduri private, au un statut prin care si-au asumat un rol in societate si isi indeplinesc intocmai rolul asumat.
Orice confuzie de rol, orice atribuire gresita de activitati este numai eroarea de informare a reporterului, care a suprapus propriile perceptii, nu si cunostinte reale si corecte, peste o problema pe care a identificat-o si pe care a considerat ca  trebuie sa o transforme in subiect de presa.
Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au contactat telefonic mai multe fundatii din municipiu pentru a vedea daca acestea percep taxe pentru a-i primi pe studenti in practica. Unele organizatii nu incaseaza nici un fel de bani, insa o parte solicita sume frumoase de pe urma zecilor de studenti.
Da-i cu banu’
Fundatia “Alaturi de Voi” percepe o taxa de 20 lei pe ora de practica. In acest caz, un student care are ghinionul sa colaboreze cu cei de la fundatie trebuie sa scoata cateva sute de lei pentru a obtine adeverinta respectiva. “Din cate stiu, eu se percepe o taxa pentru aceasta activitate. Insa nu va pot spune eu prea multe, puteti discuta direct cu o colega care se ocupa cu acest domeniu. Reveniti, insa, luni, pentru ca nu ea nu este acum in tara”, a spus o tanara care a raspuns la telefonul de la organizatia respectiva. Cei care coordoneaza activitatea fundatiei la Iasi nu au putut fi contactati. Mult mai directi au fost cei de la Fundatia Bethany, care au recunoscut deschis ca percep o taxa pentru aceste activitati de practica studenteasca.
“Deja colegi de la grupele de asistenta sociala au inceput sa se inscrie la noi. Am scos stagii de practica pentru studenti, iar plata este de 150 lei pe stagiu. Se poate plati si in rate. Multi studenti vin cu portofoliul de la universitate, iar noi nu facem decat sa-i ajutam sa-l finalizeze. Daca sunteti interesat, sa stiti ca mai avem doua-trei locuri libere. Dar ar fi bine sa va grabiti”, a spus o tanara aflata la celalalt capat al firului.
Persoanele care conduc fundatia nu vad nici o problema. “Noi avem un serviciu de practica limitat la cateva locuri pe patru paliere, pe asistenta sociala, relatii publice, comunicare si psihologie. Aceste stagii insumeaza 60 ore si se lucreaza pe alte activitati sociale din cadrul fundatiei”, a sustinut Diana Pauis, coordonatoarea pe Iasi a Fundatiei Bethany. obiectivele de la facultati. Studentul este supervizat de un angajat al nostru pe toata durata stagiului de practica. Nu confundati voluntariatul cu practica. Nu percep taxe pentru voluntariat. Facem doar un serviciu subventionat. Cu aceste fonduri putem sustine
In articol, reporterul face referire la practici pe care le considera ilegale – si anume, perceperea de taxe de practica pentru studenti de catre organizatia noastra, si considera ca acestea sunt nepotrivite cu statutul de „nonprofit”.
Facem mentiunea ca Fundatia „Alaturi de Voi” Romania s-a infiintat pentru a lucra in beneficiul persoanelor infectate cu HIV, afectate HIV si a altor categorii de persoane cu handicap. Orice persoana din acest grup tinta primeste din partea noastra o serie de servicii care se afla in oferta noastra declarata pe site-ul www.alaturidevoi.ro la categoria servicii.
Oferta de practica este una in afara serviciilor pentru care avem finantare si pentru ca necesita cheltuieli (personal care sa ofere informatii  si care trebuie salarizat pe timpul respectiv, materiale de suport -care trebuie editate si multiplicate etc.) percepem o taxa celor care doresc sa faca practica la noi.
Nu suntem responsabili de faptul ca studentii nu au unde sa faca practica, noi neavand nici o legatura cu oferta universitatilor. Daca am merge pe logica reporterului, atunci firmele private ar fi raspunzatoare de practica studentilor din domeniul lor de activitate, institutiile publice, pe domeniul lor si asa mai departe…
In fapt, universitatile cand vin cu o oferta de studiu pe care studentul, prin contract, o accepta, fac oferta atat pentru studii teoretice cat si pentru practica. Ar trebui sa aiba conventii cu firme, ONG…etc, prin care sa isi asume costurile de practica pentru studenti, mai ales ca universitatile primesc la randul lor bani/student de la stat sau din taxe private. Faptul ca li se cere studentilor sa faca practica si nu au unde, este regretabil, dar trebuie discutat in relatia student-universitate, nu este problema noastra in mod special.
Fundatia „Alaturi de Voi” Romania ofera loc de practica gratuit voluntarilor sai si studentilor -persoane cu handicap si are dreptul ca entitate privata, sa isi gaseasca surse de venit prin care sa poata asigura cofinantarea pentru derularea proiectelor pe care a obtinut finantare si pe care le implementeaza asigurand servicii sociale tot pentru comunitate.
Pe ce se duc miliardele incasate
Toate aceste fundatii sunt subventionate an de an de institutiile statului. Fie ca banii vin direct de la Guvern sau de la autoritatile locale, fundatiile respective beneficiaza de sume consistente, dar si de scutiri de taxe si impozite, tocmai in baza actelor de caritate pe care ar trebui sa le faca.
Numai pe 2011, unele fundatii au si incasat sume de bani destul de mari de la Ministerul Muncii. Fundatia “Alaturi de Voi” beneficiaza de o subventie de 74.400 lei pe intreg anul in curs. Fundatia Centrului Diecezan “Caritas” Iasi primeste o subventie de 100.000 lei, in timp ce Fundatia “Solidaritate si Speranta”, care apartine de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, are o subventie de 88.700 lei.
Pe langa aceste sume, fundatiile mai primesc, in fiecare an, de fonduri si de la Primarie pentru alte activitati. In ultimii ani, “Bethany” s-a numarat printre abonatii la banii municipalitatii, in 2009 incasand 31.000 lei, in 2010, iar in 2011 a mai incasat alti 16.000 lei. 
Mentionam ca scutirile de taxe la care se face referire in articol se ofera pentru a incuraja aparitia si functionarea unor structuri private de asistenta sociala pe piata. Noi preluam o mare parte din sarcina sociala a institutiilor publice, realizam la standarde ridicate de calitate servicii sociale pe care altfel ar trebui sa le faca statul. In plus ONG-urile sunt investitori importanti pentru ca atrag fonduri externe in tara si fac cu ele servicii pentru cetatenii romani care sunt in grupul lor tinta..
Reporterul dvs., din reavointa sau nestiinta, manevreaza informatii care sa creeze o imagine negativa, dar nu intelege ca fundatiile de binefacere sunt una si furnizorii privati de servicii sociale sunt alta. Fiecare ban care intra in organizatia noastra este evidentiat, gestionat conform scopului pentru care a fost primit si daca interesul unui grup nu se incadreaza in acest scop, nu putem fi facuti raspunzatori.
De altfel, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania prezinta anual raportul de activitate, acesta este publicat si pe site-ul organizatiei si orice cetatean poate sa afle ce fonduri si cum le-am gestionat. Sigur ca nu toti cei care citesc si inteleg…
Cu ce se ocupa acestea
Fundatiile si ONG-urile au ca obiect de activitate sustinerea unor activitati sociale fara a urmari si foloase materiale de pe urma acestora. Totusi, regula pare a nu fi respectata, aceste organizatii preferand sa mai scoata niste bani din orice activitate posibila. Multe din fundatiile respective au incercat sa-si promoveze cat mai bine proiectele pe care le-au demarat, fie prin comunicate, fie prin diverse actiuni.
Spre exemplu, Fundatia “Alaturi de Voi” se implica numai in actiuni care au ca obiectiv bolnavii de HIV/SIDA. Conform paginii de internet a fundatiei, misiunea principala este aceea de “Imbunatatire a calitatii vietii persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA din Romania”, deci nici vorba de alte activitati in portofoliul fundatiei. 
Observatia e corecta…prin diverse modalitati incercam sa ne indeplinim misiunea asumata: prin consiliere in vederea prevenirii transmiterii infectiei cu HIV – incercam sa diminuam discriminarea, prin economie sociala – oferim posibilitatea formarii profesionale pentru grupul tinta si locuri de munca…etc.
Cei de la Bethany au o gama mai “variata” de servicii. Nicaieri nu se spune, insa, de taxele percepute, ba chiar se promoveaza “profesionalismul” in domeniul asistentei sociale, intocmai ramura cea mai cautata de studentii practicanti. “Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, organizatie neguvernamentala, urmareste imbunatatirea calitatii vietii persoanelor dezavantajate, in special a copiilor si a familiilor, oferind servicii sociale si promovand practice profesioniste in asistenta sociala.”
Cu mainile legate
Cei care acrediteaza astfel de organizatii non-guvernamentale nu pot, insa, sa le verifice si activitatile contabile nici macar in cazul unor sesizari. Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS), care acorda acreditarile, nu poate sa verifice decat modul prin care fundatiile cheltuie sumele primite de la Ministerul Muncii. “Din punctul meu de vedere, modul in care organizatiile non-guvernamentale isi gestioneaza propriile activitati tine de natura si statutul patrimoniului privat al fiecaruia. Institutia noastra doar reglementeaza acreditarea acestor fundatii ca si furnizori de servicii sociale. Chestiunea financiara a acestor fonduri le apartine in totalitate celor care gestioneaza contabilitarea fundatiilor, noi nu ne putem baga in aceasta situatie. Institutia noastra, fiind una bugetara, nu percepe nici un fel de taxa pentru activitati de practica studenteasca”, a explicat Andrei Buiceag, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Iasi. 
Corect, si nu intelegem frustrarea reporterului…Va instiintam pe aceasta cale ca este logic sa fim controlati de orice finantator, indiferent ca este statul roman, UE, sau institutii private, doar pentru a se verifica daca fondurile alocate de finantatorul respectiv se cheltuie conform obligatiilor asumate. In rest, ca orice contribuabil roman ne supunem legislatiei, suntem la zi cu taxele si impozitele, depunem declaratii si bilanturi.
In plus, cum nu au multe alte institutii, organizatia noastra este supusa auditului organizational si are suplimentar si auditor pe fiecare proiect, ceea ce face ca fiecare ban intrat in organizatie sa fie gestionat corect. Solicitam reporterului sa justifice cu dovezi  orice afirmatie contrarie, daca nu are respectivele dovezi, solicitam sa fie prezentate scuze in scris pentru insinuarile din articol.
An de an, aceste fundatii primesc sume de ordinul zecilor sau sutelor de milioane lei vechi din partea statului roman pentru activitati de voluntariat, asistenta sociala sau alte domenii de activitate. “Le acordam anual subventii fundatiilor respective de la Ministerul Muncii. In baza unor solicitari pe care acestea le depun la sediul agentiei, noi verificam dosarele si aprobam cererile. Fondurile acestea se aloca lunar, iar inspectorii agentiei trebuie sa verifice periodic modul cum sunt cheltuite doar aceste fonduri, nu si alte balante financiare”, a adaugat directorul Agentiei de Prestatii Sociale.
Mentionam ca intreg articolul este scris cu rea credinta la adresa Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, este denigrator si ne aduce un grav prejudiciu de imagine, iar reporterul se dovedeste necunoscator al unor notiuni de baza in ceea ce priveste functionarea organizatiilor neguvernamentale.
Pe de alta parte, profitam de ocazie sa va aducem la cunostinta postura delicata in s-a plasat ziarul publicand respectivul articol, deoarece Buna Ziua Iasi este o publicatie cu un lung istoric de parteneriat cu Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, ca are inca mediatizata pe site-ul nostru calitatea de partener in mai multe campanii ADV si consideram ca asocierea cu Vampirii societatii nu este un beneficiu nici pentru imaginea BZI.
(comunicat de presă al Fundaţiei “Alături de Voi”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu