joi, 6 ianuarie 2011

Primaria i-a facut cadou lui Florin Ghiocel Asimionesei o suprafata de 1300 de metri patrati

In editia de astazi a emisiunii Martor Incomod puteti urmari o investigatie jurnalistica despre modul in care Primaria i-a facut cadou lui Florin Ghiocel Asimionesei o suprafata de 1300 de metri patrati de teren pe strada Sararie vis a vis de sediul cotidianului Buna Ziua Iasi. Cu ajutorul conducerii PSD a Primariei Asimionesei a intentionat sa construiasca aici un sediu pentru firma sa si o pensiune.


[1] Ghiocel - spaima Primariei


Va mai aduceti aminte de terasa Sararie. Pe   vremuri, la "Zoiosul" gaseai cea mai buna   bere la halba si cei mai gustosi mici.
Nu mai gaseai loc la mese mai ales cand era   meci de fotbal in Copou.
Cei mai in virsta isi amintesc ca inaintea   vestitei berarii a functionat piata   alimentara Sturzoaia, unde isi faceau   cumparaturile locuitorii din Copou, Sararie si   Ticau.
Acum, pe Sararie la numarul 202 este o   simpla platforma betonata.
De 10 ani este aceeasi priveliste sinistra.
De ce s-a ajuns in aceasta situatie va   spunem in editia de astazi a Emisiunii Martor   Incomod.


[2] Au vrut sa refaca piata

In primul mandat al primarului Constantin   Simirad s-a pus in discutie refacerea Pietei
Sturzoaia.
Primaria a platit si pentru anumite studii de   fezabilitate, dar proiectul a stagnat, considerandu-  se ca locatia pentru piata nu ar fi potrivita.
Pe suprafata de peste 1300 metri patrati nu se   putea construi decit cu anumite restrictii   deoarece terenul se afla pe versantul Sararie.
Asa ca municipalitatea s-a lasat pagubasa.

Ion Mitican scriitor
Aici in zona aceasta odinioara   functiona una din pietele interesante si   importante ale Iasului si anume Piata Sturzoaia. Aici era piata de lemne si de furaje. A   functionat cu mult inaintea razboiului.  Dupa razboi in zona aceasta s-a   amenajat pentru putin timp o piata alimentara   destinata zonei si pentru ca nu au fost   prea multi cumparatori s-a transformat intr-un   restaurant al Iasului de prin anii 60 - 70 cu   citeva camere paralel cu straduta aceasta cu   multe mese si scaune in zona si bineinteles ca   avea succes. Cu timpul a disparut si piata a   disparut si restaurantul.


[3] Apar primele interese


Incepand cu anii 2003 -  2004, piata imobiliara din  Romania a cunoscut o explozie de proportii.
Valoarea pamintului crestea de la o zi la alta,   asa ca cine punea mina pe un teren intravilan   putea deveni milionar peste noapte.
Asa a gindit, probabil, si Florin Ghiocel   Asimionesei, proprietarul cotidianului Buna Ziua   Iasi.
Pe 6 octombrie 2004, societatea Delta Press   Investment solicita Primariei organizarea   unei licitatii pentru concesionarea unei   suprafate de 1351,15 mp de teren situat in Sararie   nr 202, adica pe locul fostei berarii.
Dupa alegerile generale din 28 noiembrie 2004,  firma controlata de Asimionesei a revenit cu  o alta cerere. Ghiocel Asimionesei nu a mai  dorit sa participe la o licitatie publica, pentru a  obtine terenul din Sararie, s-a gandit sa faca o afacere mai buna - asocierea cu Primaria.  Folosind metoda deja patentata de Iulian  Dascalu la ansamblul Palas, pe 21 februarie  2005, Delta Press Investment propunea  Primariei o asociere in participatiune in vederea  realizarii unei pensiuni si a unui sediu de firma.
Aceasta asociere ii permitea lui Ghiocel  Asimionesei sa puna mina gratuit pe teren,  fara alte complicatii generate de o eventuala  licitatie.

Cum asociatii firmei Delta Press Investment erau   sotii Violeta si Florin Ghiocel Asimionesei,   conducerea PSD a Primariei a pus in  miscare un adevarat angrenaj pentru obtinerea unei  rezolutii favorabile.
Primul pas - terenul a fost trecut din domeniul public  in cel privat, pentru ca ulterior sa fie aprobat un   eventual contract de asociere in  participatiune.
Executivul lui Nichita s-a intrecut pe sine si in doar  doua saptamani a strecurat in mapele de   sedinta un proiect de hotarare care includea  cele doua puncte.
Nici macar termenul legal de 30 de zile pentru  informarea opiniei publice in privinta acestui  proiect nu a fost respectat.
Prin Hotararea 84 din 7 martie 2005, Asimionesei  s-a asociat, prin intermediul firmei Delta   Press Investment cu Consiliul Local Iasi   pentru terenul din Sararie 202, care a fost trecut in   domeniul privat al municipalitatii.
In graba primarului de a-l "servi" pe Asimionesei,  nu a fost conceput un contract de asociere ci a  fost folosit contractul de asociere cu Iulius Group  pentru ansamblul Palas.
Functionarii nu au facut altceva decat sa  inlocuiasca numele beneficiarului Iulius  Group in Delta Press Investment. Numai ca  subordonatii lui Nichita s-au grabit si au scapat pe  o pagina numele de Iulius Group ca beneficiar.  Acest document a ajuns in mapele consilierilor  locali. Credeti ca a sesizat cineva  neconcordanta? Nu. Proiectul a fost votat cu  ochii inchisi.
La fel s-a intamplat si pe 30 mai 2005, cand  Consiliul local emitea o noua hotarire prin care  aproba forma finala a contractului de asociere  cu Delta Press Investment.
Masina de vot PSD a functionat ireprosabil, cu  ajutorul Opozitiei.


[4] Ilegalitati demonstrate

In procesul verbal de inspectie numarul 13687  din 27 iunie 2007 intocmit  de Directia Generala a  Finantelor Publice a Judetului Iasi se arata  :

"Consiliul Local Ia[I nu a urm\rit atragerea unei  persoane juridice private `n scopul realiz\rii unor  obiective de interes public, ci doar a r\spuns  nevoilor unui agent economic privat pentru  ob]inerea unui teren necesar construirii unui  sediu nou [I a unor spa]ii de cazare de tip  pensiune, necesare desf\[ur\rii activit\]ii  proprii."

Finantistii ieseni au mai descoperic ca prin  aplicarea tarifului minim pe metru p\trat pentru  `nchiriere aprobat de Consiliul Local s-ar fi  putut ob]ine un venit mai mare dec=t cel prev\zut  `n contractul de asociere.

Calculul facut arata ca numai din inchiriere  Primaria ar fi obtinut 9.877 euro, cu 5.877 euro  mai mult fata de suma stabilita in contractul de  asociere incheiat cu firma lui Asimionesei.
Potrivit finantistilor, contractul dintre Primarie  si Delta Press Investment este ilegal.

"Prin stabilirea `n contract a obliga]iei SC  Delta Press Investment SRL de a vira Consiliului  Local Ia[I 10 % din profitul ob]inut dar nu mai  pu]in de 4000 de euro pe an, se `ncalc\ prevederile  articolului 251 din Codul Comercial potrivit c\ruia  asocia]ii trebuie s\ participe at=t la beneficii  c=t [I la pierderi."

Tiberiu Brailean fost consilier  local
Atunci cind s-a votat, s-a votat in   unanimitate. Personal am avut un impuls de a  ma  abtine sau de a respinge insa am aflat  tirziu cine  este in spatele acestui Delta  Press In cazul acesta banuiesc o relatie   suspicioasa intre puterea politica locala  si  respectiva redactie de presa care a  beneficiat  pentru a nu critica Primaria a  beneficiat de  un contract care se pare ca  ii este favorabil. Prin  urmare in termenul  legal Primaria trebuia sa  actioneze in Instanta  sau sa rezilieze contractul  pentru recuperarea si  reintroducerea in  circuitul public al  terenului respectiv.

Consilierul local PD_L Sorin Ionescu sustine ca  asocierea este total ilegala.


Sorin Ionescu consiliar local
M-am interesat despre statutul juridic  al  acestui teren si am avut surpriza sa constat  o  serie de inadvertente si chiar ilegalitati,  plecind  de la o Hotarire de Consiliu data in 2000  pe  vremea fostului primar Simirad prin  care in anul  2000 se hotarise infiintarea unei  piete,  ulterior am constatat ca peste acea  hotarire din  anul 2000 fara sa fie anulata s-au  mai dat alte  doua Hotariri de Consiliu in  care s-a hotarit  asocierea in  participatiune intre  Consiliul Local al  municipiului Iasi si  societatea Delta Press  Investment pentru  infiintarea unei  pensiuni. Cronologia evenimentelor  ne arata  ca urmatoarele 2 hotariri erau ilegale atit   timp cit n-a fost anulata prima

Sorin Ionescu crede ca Primaria are obligatia sa  rezilieze contractul.

Sorin Ionescu consiliar local
Contractul in sine are ceva inadvertente   legat de faptul ca s-au scurs vreo 4 ani de zile   de la incheierea lui, nu si-a produs niciun fel de   efecte juridice nici prin incasarea redeventelor   nici prin infiintarea obligatiei celui care a   capatat terenul respectiv Delta Press  sa edifice  acolo o cladire deci eu sincer  va spun ca nu-si  mai au rostul nici acel contract  nici acele  hotariri.

Cand e vorba sa "servesti" un prieten nu te  mai uiti ca firma acestuia are datorii.
Potrivit site-ului Ministerului de Finante,  Delta Press Investment avea, la sfirsitul lui 2004,  datorii totale de 24,42 miliarde lei vechi si  pierderi de 776.596 milioane ROL.
Mai mult, exact in perioada in care in  birourile din Primarie se "cocea" asocierea Fiscul  incepuse procedura de executare silita pentru  recuperarea datoriilor de la firma lui  Asimionesei.
Exact ca la Palas, terenul din Sararie a fost  subevaluat de municipalitate - 75 de  euro metrul patrat, in conditiile in care valoarea  de piata era de cel putin 4 ori mai mare.
Pentru a da o tenta de legalitate evaluarii,  Primaria a apelat la un expert.
Acesta a respectat regula aplicata in cazul lui Iulian  Dascalu - valoarea terenului a fost calculata  dupa "metoda comparatiei bonitare" - o  "gaselnita" neagreata de Asociatia Nationala a  Evaluatorilor din Romania, pe motiv ca  incalca standardele internationale de  evaluare si ofera  posibilitatea subevaluarii  bunurilor imobile. Dupa control, inspectorii de la finante au solicitat Primariei sa atace in instanta contractul de asociere.

CARTON
"Dat fiind faptul c\ respectivul contract a fost  `incheiat cu `nc\lcarea legisla]iei `n vigoare, `n   sensul c\ nu s-a organizat o licita]ie/selec]ie de   oferte pentru alegerea celei mai avantajoase   oferte privind asocierea [i a[a cum rezult\ din   adresa Prim\riei Municipiului Ia[i nr.   28771/11.05.2007 derularea contractului nu   a `nceput p=n\ la aceast\ dat\, apreciem c\ se   impune atacarea acestui contract, de c\tre   Consiliul Local al municipiului Ia[i, `n   instan]\, pentru a se constata nulitatea  lui."

sursa proces verbal de inspec]ie DGFP Ia[i






[5] Asimionesei, sustinut de PSD dar si de
PNL

"Afacerea imobiliara" ar fi putut fi oprita foarte usor  de prefectul de atunci, Radu Prisacaru. Numai  ca acesta nu a atacat hotararea Consiliului  Local la sectia Contencios Administrativ  in termen de 30 de zile, cum spune legea. A  facut-o cateva luni mai tarziu, in noiembrie 2005,  mai mult de ochii lumii. Tribunalul a respins  actiunea prefectului pe buna dreptate - sesizarea  a fost facuta tardiv. Solutia a fost confirmata  de Curtea de Apel, prin urmare contractul de  asociere a ramas in picioare.
Cum se explica aceasta situatie? De ce prefectul  PNL nu a intervenit in timp util sa impiedice  incalcarea legii? Un motiv plauzibil este ca  prin anularea contractului de asociere dintre  Consiliul Local Iasi si Delta Press Investment  era pus in pericol Proiectul Imobiliar Palas.  Si asa pentru ca cele doua contracte de  asociere sunt identice. Daca unul era declarat  ilegal, instanta ar fi putut sa tina cont de aceasta  decizie si s-ar fi putut ajunge la anularea  contractului cu Iulius Group, mai ales ca in  2005 nu fusese demarata constructia.
Asa poate fi interpretata si declaratia facuta peste  ani de fostul prefect de Iasi, Marius Bodea,  plecat din PNL si sustinut de acest partid.

18 aprilie 2008 - inaugurarea  lucrarilor la Palas
" In baza puterii cu  care am fost investit dau viza de legalitate acestui  proiect".


Sefii orasului au incercat sa ne induca in eroare  sustinand ca Primaria a intentat proces pentru  recuperarea sumelor datorate de Ghiocel  Asimionesei. Dovada sunt cele doua adrese  semnate de viceprimarul Romeo Olteanu. La  jumatatea lunii iunie, Olteanu si-a pus  semnatura pe un document cu informatii  false.

Carton
 "V\ comunic\m urm\toarele :
Institu]ia noastr\ a promovat prin Serviciul  Juridic o ac]iune `n instan]\ pentru  recuperarea sumelor men]ionate `n actele  emise de DGFPJ Ia[i."


Pe 22 iunie, viceprimarul Romeo Olteanu repeta  falsul si ne comunica acelasi lucru.

Primarul Gheorghe Nichita a refuzat timp de  doua saptamani sa dea declaratie in fata camerei  de filmare si sa explice de ce mai este in vigoare  contractul de asociere cu Delta Press Investment  cat timp Corpul de Control al Guvernului si  Finantele Generale il somau sa ceara anularea  contractului in instanta.
Seful orasului a declarat verbal, de doua ori, ca a  existat un proces, dar a fost pierdut.
Dupa ce Tele M a facut verificari la instanta,  purtatorul de cuvant al Primariei, Andrei Trofor,  a primit acordul primarului sa spuna  adevarul: municipalitatea nu a atacat contractul si  nu s-a indreptat in instanta impotriva Delta  Press Investment pentru recuperarea  datoriilor.

Andrei Trofor purtator de cuvint  Primaria Iasi
In cazul contractului de asociere  in participatiune incheiat de Primaria Iasi cu firma  Delta Press Investment, vreau sa va intreb daca a  existat vreun process pe rol, un process intentat  de Primaries au un process intentat de delta  Press Investment in acest caz ? Nu a existat  un proces intentat de Primarie pentru ca nu a  fost cazul Este foarte adevarat ca acel contract  nu a fost operat niciodata el nu a functionat efectiv  drept pentru care Primaria nu a mai  actionat in continuare pe caile legale pentru a  deschide un nou process. Primaria nu s-a adresat Instantei nici  pentru recuperarea unor sume de bani pe care  firma respectiva i-ar fi datorat potrivit acestui  contract ? Nu era cazul pentru ca in contract se  spunea ca Primarie ar fi primit banii dupa la un  interval de timp de la realizarea constructiei  propuse pe spatial respective. Acest lucru  nu s-a realizat asdar nu avea pentru ce Primaria  sa faca demersuri pentru recuperarea unor bani 

Avocatii sunt de parere ca Primaria era obligata  sa atace in Instanta contractul de asociere in  participatiune incheiat cu firma Delta Press  Investment.

Liviu Bran avocat
Contractul respectiv putea fi reziliat   unilateral de catre cei de la Primarie in conditiile in   care una dintre parti nu-si achita obligatiile   contractuale. Asa cum am vazut era vorba de o  redeventa anuala care probabil daca nu a fost  achitata ar fi trebuit sa existe o notificare din   partea celor de la Consiliul local sau de la  Primarie privind nerespectarea obligatiei   din articolul respectiv. Se vorbeste de faptul ca  minim o cota garantata trebuie achitata de   sociatatea respectiva. Da, dar dupa 24 de luni  de la data cind s-a incheiat contractul de   asociere in participatiune, astfel ca era simplu de a  introduce o actiune de anularea contractului de   asociere in participatiune de catre cei de la  Primaria Iasi

Tinand cont ca a durat trei saptamani sa  obtinem o declaratie oficiala de la Primaria  Municipiului Iasi, nu putem trage decat o  singura concluzie - asocierea cu firma lui  Asimionesei a fost gandita si pregatita intr- un anumit birou din Palatul Roznovanu.  Viceprimarii si juristii Primariei au fugit ca  dracul de tamaie cand a fost vorba sa dea  explicatii despre contractul cu Delta Press  Investment. Asa poate fi explicata si declaratia  stranie data de city managerul Mihai  Chirica.

Mihai Chirica city manager Primaria   Iasi
Dar contractul este inca activ  intre Primarie si aceasta societate ? Studiind si eu  paroblema pe la celelalte departamente se pare ca  nu si-a produs nici un efect pina in momentul   de fata, n-a inceput nicio documentatie de  construire pentru zona respectiva, practic putem  srpune ca aproape ca nici nu exista in  momentul de fata avind in vedere ca nu are nici  un efect si se deruleaza de aproximativ 4 ani.

Daca acest contract de asociere aproape nu  exista, de ce anul acesta, in ianuarie, dupa patru  ani de la parafarea actelor, Primaria isi  intabuleaza terenul din Sararie nr. 202?
Pe 29 ianuarie 2009, la cererea lui Ghiocel  Asimionesei, se intabuleaza simultan la  Oficiul de  Cadastru si Publicitate Imobiliara  dreptul de proprietate al Primariei asupra terenului  si contractul de asociere cu firma Delta Press  Investment, fapt ce a dus la cedarea totala a  terenului in favoarea lui Ghiocel Asimionesei.
Actiunea omului de afaceri care a incercat sa  dea un tun imobiliar fara sa-l coste nimic este  aproape de inteles. Ramane celebra  declaratia fostului viceprimar PSD de Iasi  Constantin Neculau - "prost nu-I cel care cere,  ci cel care da", referindu-se la Palas. Prin  contractul de asociere, Asimionesei punea mana  pe un teren pe care il putea vinde ulterior fara  sa plateasca un leu primariei si fara sa aiba  nevoie de alte aprobari.
Este de neinteles, insa, atitudinea primarului  Gheorghe Nichita si a functionarilor sai care au  comis atatea ilegalitati pentru a pastra in vigoare  contractul de asociere.
De aceea ne intrebam - Cu ce il are la mina  Ghiocel Asimionesei pe Gheorghe Nichita?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu