marți, 7 decembrie 2010

Postul Tele M anunţă că cel mai corupt patron de presă din ţară este Ghiocel Asimionesei

Presa din Romania a intrat in topul celor mai corupte institutii
Mass-media romaneasca ocupa locul 5 in Barometrul Global al Coruptiei pentru 2009, dat publicitatii la inceputul acestei luni de Transparency International.
Specialistii considera ca nu se mai pune accent pe responsabilitatea sociala. Patronii de media se gandesc doar la profitul personal. Asa se face ca banul face legea in multe din materialele de presa care apar in ziare, sau la televizor. La Iasi, doua cotidiane s-au remarcat prin atacuri virulente, dar nejustificate, la adresa unor politicieni sau afaceristi locali. Este vorba de Buna Ziua Iasi, fosta Ziua de Iasi si Flacara Iasului, sub fostul patronat. Astazi va prezentam cum poate fi folosit santajul pentru a pune mana pe cea mai buna parcare din Iasi, cea de la Gara Mare.
Buna Ziua Iasi abunda de materiale denigratoare la adresa oamenilor politici si a afaceristilor din Iasi. Patronul si directorul acestui ziar, asa-zis de anchete, sunt judecati la Cluj pentru santaj prin presa. Dosarul penal s-a constituit in 2005 pe baza plangerilor depuse la DNA de 13 persoane extrem de cunoscute.
Procurorii anticoruptie au declansat atunci urmarirea penala impotriva lui Ghiocel Florin Asimionesei si a lui Alin Ioan Tocan, pe atunci redactor sef la Ziua de Iasi. 16 reporteri si redactori de la ziarul de santaj s-au
perindat prin fata anchetatorilor, in calitate de martori. Acuzatiile din dosar sunt ca Asimionesei isi punea oamenii sa loveasca in cei care refuzau sa "cotizeze."
Modul de actiune este de tip mafiot: daca omul de afaceri nu plateste taxa de protectie intra in colimatorul lui Asimionesei si a acolitilor sai. Si nu e vorba doar de afaceristi, ci si de directori de institutii publice si politicieni. In cazul acestora, tacerea ziarului se cumpara cu contracte de publicitate sau licitatii publice aranjate. Dupa 4 ani, Judecatoria Cluj a dat o sentinta stranie - trebuie reluata cercetarea penala intrucat nu li s-a respectat acuzatilor dreptul la aparare si la rechizitoriu. Insa este greu de crezut ca un procuror anticoruptie nu stia ca la prezentarea rechizitoriului trebuie sa fie prezenti si avocatii partilor.
Un santaj mediatic recent este la adresa sefilor Regionalei CFR Infrastructura Iasi. Obiectul presiunilor - parcarea de la Gara Mare. Cristian Ghibu, fostul director de la Regionala CFR Iasi Infrastructura a fost tinta unui lung sir de atacuri mediatice in cotidianul condus de Asimionesei. Loviturile au inceput in 2008, dupa ce Cristian Ghibu, care ocupa atunci fotoliul de director la CFR Iasi a sesizat Directia de Patrimoniu ca pretul luat pentru chiria clubului sportiv CFR este cu mult sub cel real.
Cristian Ghibu, fost director Regionala CFR Iasi Infrastructura: "N-am avut nicio explicatie in acel moment doar faptul ca am atras atentia colegilor mei de la Patrimoniu ca clubul sportiv numit CFR a inchiriat cu un milion de lei vechi pe luna toata baza sportiva si mi se parea pretul un pic cam derizoriu. O suprafata ca aceea trebuia sa ajunga in mod normal in jur de 300 milioane de acolo se pornea chiria in alte conditii"
Firma care platea 2 lei pe baza sportiva CFR apartinea unor prieteni de-ai lui Asimionesei - asa isi explica Cristian Ghibu atacurile initiale.Loviturile din ziar au urmat.Patronii BZI pusesera ochii pe parcarea de la Gara Mare.
Cristian Ghibu, fost director Regiolana CFR Iasi Infrastructura: "Am fost supus unei presiuni mediatice vazand ulterior ca rezultatul era practic incercarea lor de a intra in posesia unor spatii, terenuri, parcari din patrimoniul CFR. Alta logica a acestor atacuri nu o vad"
Suspiciunile lui Cristian Ghibu s-au adeverit, dupa ce a fost indepartat de la sefia CFR Infrastructura Iasi. In locul sau a fost numit Sorin Flutur. Chiar din prima zi, noul director a avut parte de un atac chiar in deschiderea cotidianului Buna Ziua Iasi.
La scurt timp, a fost organizata licitatia pentru concesionarea parcarii dorite de sotii Asimionesei. Au cumparat caiete de sarcini SC Grafic Beta Invest SRL si Barton SRL, dar aceasta din urma a fost fortata sa nu se prezinte la licitatie, spun surse din cadrul CFR. Firma este condusa de Ioan Besleaga si Georgeta Climescu. Aceasta este, insa, partenera de afaceri si ruda prin alianta cu Violeta Asimionesei.
SC Grafic Beta Invest a pus mana pe o parcare de 2160 mp la un pret de nimic - 3,5 lei/mp/luna plus TVA. Dovada favorizarii - la Gara Nicolina parcarea a fost scoasa la licitatie la un pret dublu, de 7 lei pe metrul patrat. Zonele nici nu se compara ca trafic de masini.
Cristian Ghibu, fost director Regiolana CFR Iasi Infrastructura: "Rezultatul este ca au parcarea la un pret de nimic. Pretul este mult sub ceea ce stabilisem eu ca director, iar licitatia s-a tinut cu o singura firma participanta. Stiu ca se incerca pe total parcare incepeam de la 100 miliaone lei vechi, trebuia sa coste chiria minima, plus alte conditii"
Pretul care sa-i convina lui Asimionesei a fost propus pe plan local. Noul director Sorin Flutur a refuzat sa comenteze de ce metrul patrat de la Gara Mare este la jumatatea celui de la Nicolina.
Sorin Flutur, director CFR Infrastructura Iasi: "Preturile sunt aprobate la AGA de la Bucuresti, nu le stabilim noi. Noi facem niste propuneri care se analizeaza si se aproba la Bucuresti in Consiliul de Administratie si-n AGA. Caietele de sarcini sunt caiete tip, nu le facem noi si-atunci"
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, fost director la Regionala CFR Calatori Iasi, s-a aratat surprins de pretul mic cerut pentru parcarea de la Gara Mare.
Constantin Axinia, subsecretar de stat Min: "Eu am dat dispozitii sa se faca o cercetare, dupa cercetare cei vinovati vor fi sanctioanti pana la destituire, mergem pana sus si anulam licitatia si contractul"
Constantin Axinia crede ca ar fi mai bun un parteneriat intre CFR si Primaria Municipiului Iasi.Este greu de crezut ca primarul Gheorghe Nichita, sustinut de Buna Ziua Iasi, ii va strica jocurile lui Ghiocel Asimionesei.
De fapt, acesta incearca sa puna mana pe toate parcarile bune din Iasi, prin intermediul firmei paravan Grafic Beta Invest. Societatea, in colaborare cu o firma din Piatra Neamt a licitat, la jumatatea lunii mai, pentru parcarea de la cinema Victoria. Desi suprafata este de 1.270 de metri patrati, aproape la jumatate fata de cea de la Gara, pretul oferit de consortiul de firme este de 3 ori mai mare decat cel acceptat de CFR.
Tele M http://www.google.ro/search?q=Ghiocel+Asimionesei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu