marți, 7 decembrie 2010

"Taxa de smecher", pe masa ministrului


Berceanu, interpelat pentru pungasia de la Gara
"Taxa de smecher", pe masa ministrului

AUTOR: MARIUS MARGINEANU
Doi deputati ieseni cer explicatii ministrului Transporturilor Radu Berceanu referitor la modul cum a fost inchiriata, la pret de nimic, parcarea din fata Garii. Subsecretarul de stat Constantin Axinia, promite ca in maxim o saptamina va avea rezultatele controlului anuntat miercuri.
Ministrul Radu Berceanu va trebui sa raspunda pentru "taxa de smecher" de la Gara Iasi. La Ministerul Transporturilor vor ajunge cel putin doua interpelari ale parlamentarilor de Iasi. Una a fost deja depusa de catre democrat-liberalul Daniel Oajdea. Un alt deputat care va cere explicatii cu privire la modul in care parcarea Garii a ajuns la firma Grafic Beta Invest este liberalul Relu Fenechiu.
Intre timp, la Regionala CFR se anunta tot felul de controale. Acestea vor fi finalizate la sfirsitul saptaminii viitoare. Subsecretarul de stat Constantin Axinia sustine ca totul va fi facut public.
"Este clar un act de coruptie"
Parlamentari din mai multe partide au ramas stupefiati de licitatia pentru inchirierea parcarii din fata Garii. "Din punctul meu de vedere, cu ce date am acum, este clar ca este un act de coruptie, iar cineva este vinovat. La prima vedere se da senzatia ca licitatia a fost aranjata. Nu mi se pare normal ca in momentul in care totul este amenajat, cind mai este nevoie doar de angajat citiva oameni, sa inchiriezi parcarea, in loc ca incasarile sa ajunga la CFR. Este de neconceput pentru CFR, care nu are acum bani de salarii", a declarat deputatul PDL Daniel Oajdea. El a solicitat in scris un raspuns de la Ministerul Transporturilor cu privire la modul in care parcarea de peste 2.000 mp a fost inchiriata cu o suma derizorie. Oajdea mentioneaza in interpelarea depusa la Minister si faptul ca pretul de pornire la licitatie a fost micsorat de patru ori in mai putin de un an. "Solicit sa se verifice daca s-a respectat legea la aceasta licitatie si daca nu s-a respectat cine se face vinovat, ce sanctiuni s-au luat. Sint foarte multe semne de intrebare", a explicat Oajdea.
Luni, probabil, la Minister va ajunge si o interpelare de la deputatul Fenechiu. "Am adunat toate datele. Luni le depun in atentia ministrului Berceanu", a explicat Fenechiu. El a dat de inteles ca in cazul licitatiei de la Gara se poate ajunge inclusiv la o cercetare penala.
Chiria pentru riverani, de patru ori mai mare
"Ziarul de Iasi" a aratat in urma cu citeva zile cum o firma apropiata de patronatul de la cotidianul "Buna Ziua Iasi" a inchiriat o parcare cu 120 de locuri din poate cea mai buna zona a municipiului. Traficul din fata Garii asigura apropiatilor lui Ghiocel Asimionesei fonduri extrem de importante pentru cei doi ani de contract.
Licitatia organizata de Regionala CFR Infrastructura este verificata de comisii de la Ministerul Transporturilor. Procedura nu a fost aproape deloc mediatizata, iar pretul de pornire a fost unul simbolic, de doar 3,3 lei/mp/luna. Licitatia a fost organizata pe 28 mai, iar contractul era deja semnat pe data de 29 mai, pentru o chirie lunara de 3,5 lei/mp, fara TVA.
Cu aproximativ jumatate de an in urma, fosta conducere a regionalei a scos la licitatie pentru proprietarii din zona locuri in aceeasi parcare. Atunci insa, pretul de pornire a fost de aproape 14 lei/mp/luna, adica de patru ori mai mare decit acum, cind firma cistigatoare poate inchiria la rindul ei locurile de parcare.
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a declarat ca nu stia de aceasta licitatie organizata de Regionala Iasi. "Controlul va fi realizat cu oameni de la trei compartimente, pentru a nu exista nici un semn de intrebare legat de subiectivism. Vor analiza tot ce tine de licitatie, cum s-a stabilit pretul de pornire, cine a stabilit acest pret. Sigur este ca nu a fost stabilit la Bucuresti. Nu poti sti de la Bucuresti ce pret ar trebui la Iasi sau la Timisoara. La sfirsitul saptaminii viitoare controlul va fi gata", a completat Axinia.
Firma Grafic Beta Invest este detinuta de Ioan Besleaga si Georgeta Climescu. Ultima apare ca actionar la mai multe firme alaturi de Violeta Asimionesei, sotia patronului de la "Buna Ziua Iasi".
http://www.ziaruldeiasi.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu