luni, 10 ianuarie 2011

Veto pentru parcarea de la Gara

Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a decis sa anuleze licitatia privind inchirierea parcarii de la Gara Mare din Iasi. In mod paradoxal, decizia lui Axinia nu se bazeaza pe eventualele ilegalitati descoperite in timpul procedurii, ci pe speculatiile facute in presa locala.

Jurnalistii au aratat ca la licitatia organizata de CFR s-a prezentat doar firma paravan a lui Ghiocel Asimionesei. Grafic Beta Invest a oferit 3,5 lei pe metru patrat de parcare, la jumatate fata de pretul de pornire al licitatiei pentru parcarea de la Gara Nicolina.In adresa trimisa presei locale, subsecretarul de stat Constantin Axinia anunta ca verificarile facute de inspectorii de constrol au stabilit ca licitatia pentru parcarea de la Gara Mare este corecta. Totusi a anulat licitatia si a decis reluarea procedurii intr-un mod transparent, astfel incat sa fie inlaturate orice fel de suspiciuni.
Constantin Axinia, subsecretar de stat Min Transporturilor a declarat " Ca sa demonstrez ca nu am nici oimplicatie eu pot dispune sa anulez licitatia chiar daca s-a facut pentru ca exista prevederi in contract care pot anula unilateral un contract.
- Nu credeti ca va exista si o contestatie ca firma castigatoare eliminata?
- Sa conteste, sa conteste si care e problema."
Constantin Axinia a trimis jurnalistilor si raportul de control. Se observa ca parcarea de la Gara a fost scoasa
la licitatie si in 2008, la un pret de 40 de lei pe metru patrat. O luna mai tarziu, pretul de pornire era de 3,3 lei.
"- Am remarcat in raportul pe care tocmai l-am primit ca pretul de pornire in 2008, 24.09, pretul scos la lictiatie pe mtru patrat la parcarea din fata Garii, figura de 40 de lei. Cum s-a ajuns la pretul final de 3,3 lei pe metru patrat?
- Scrie si acolo in raport ca a fost facut laf el ca si orpetul de la Primarie. Nimic mai mult si mai putin eu am citit raportul la fel ca si dumneavoastra.
- Dar nu vi se pare suspect ca pretul initial este de 40 de lei si s-a ajuns efectiv la 3 lei?
- Nu stiu. Vedeti ca raportele sunt semnate de dl Viorel Scurtu, eu doar le iau la cunostinta, cine le poate lua? Eu nu pot ca secretar de stat, decat daca mi le aduce directorul general. Eu nu pot face un raport de control pentru ca nu sunt seful lor."
Firma Grafic Beta Invest reprezentata de Georgeta Climescu, nimeni alta decat contabila de la Buna Ziua Iasi, a oferit 3,5 lei pe metru patrat de parcare. Desi analizele au scos la iveala ca pretul este de 9 ori mai mic decat pretul pietei in zona, inspectorii de control au apreciat ca CFR nu a fost prejudiciat. (30 iunie 2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu