vineri, 28 ianuarie 2011

Noua proba de presa tip Asimionesei: pentru ca o judecatoare a indraznit sa nu anuleze amenda primita de un angajat al BZI, e umpluta de laturi. CSM a sanctionat “ziarul”


Singurul ziar din Moldova trimis in judecata de DNA pentru santaj prin presa isi da iar in petec. Nervos că o judecătoare i-a respins reporterului Cătălin Boacnă acţiunea prin care solicita anularea unei amenzi primite de la Poliţia Rutieră, BZI a pornit o campanie in cel mai pur stil Ghiocel Asimionesei. IMediat dupa decizia judecatoarei, BZI a publicat materialele “Poliţia şi-a cumpărat un magistrat la Judecătorie”, „Dreptul la replică din partea magistratului cumpărat de Poliţie” şi „Control de la Bucale pentru o judecătoare rebelă”. În esenţă, fără a invoca situaţia reporterului sau, BZI sustine ca judecatoarea îşi făcea o obişnuinţă din a respinge astfel de acţiuni pe motiv că anterior fusese poliţistă. Culmea, articolele erau semnate de “arhanghelul” Boacna
În replică, judecatoarea a făcut o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a analiza acuzele şi a-i apăra reputaţia profesională, rezultatele acestei anchete fiind făcute publice zilele trecute şi scoţând-o din orice culpă. În comunicatul emis cu această ocazie se spune:
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, pe baza verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară că afirmaţiile din cuprinsul articolelor sunt de natură a leza reputaţia profesională a doamnei judecător Laura Hatmanu, deoarece se pune la îndoială obiectivitate acestuia, probitatea sa morală şi profesională. Pe lângă aceasta, unele dintre comentariile de pe site, postate la articolele respective, necenzurate în nici un fel de publicaţia-administrator al site-ului, cuprind exprimări cu caracter obscen, de natură a aduce grave atingeri demnităţii personale a doamnei judecător“.
Plenul CSM a apreciat că “aceste comentarii, făcute pornind de la articolele privitoare la desfăşurarea activităţii desfăşurate de doamna judecător Laura Hatmanu în exercitarea funcţiei, au un impact negativ major asupra reputaţiei sale profesionale. În mod evident, prin exprimarea unor comentarii cu caracter denigrator, fără suport în realitatea faptică, autorul articolului a urmărit să influenţeze opinia cititorilor publicaţiei şi a vizitatorilor site-ului şi, deopotrivă, să construiască o imagine deformată cu privire la activitatea şi cariera profesională ale doamnei judecător Laura Hatmanu“.
Judecătoarea a precizat în cererea către CSM că autorul articolelor este Cătălin Boacnă, a cărui acţiune fusese respinsă. Tardiv, acesta a mai publicat ieri, sub pseudonim, un material în care a atacat-o din nou pe Hatmanu. (I.C.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu