miercuri, 12 ianuarie 2011

BZI îl șantajează pe cel mai mare sponsor al său?

Singurul ziar din Moldova condamnat de judecători pentru șantaj prin presă nu renunță la apucăturile care i-au adus cea mai proastă reputație posibilă. Mai nou BZI s-a apucat să demoleze afaceri ale celui mai mare sponsor al său, e vorba de Iulian Dascălu (acesta plătea anul trecut 180 de milioane lei vechi pe lună plus TVA drept taxă de protecție către Ghiocel Asimionesei).
În deschiderea ediției de sâmbătă 5 octombrie BZI acuză vehement organizarea la PALAS a "celui mai scump chef organizat vreodată la Iaşi". Şi dă-i cu imagini de la hotelul din cadrul PALAS, dă-i cu nume de afacerişti "ticăloşi", dă-i cu rafale de acuzaţii, adică tot repertoriul penal al BZI.
"Articolul" de sâmbătă vine la scurt timp după ce tot BZI sărise cu bocancii pe supermarketul din cadrul PALAS iar ceva mai devreme pe locul de joacă din cadrul amintitului complex imobiliar. 
Iată deci eficienţa "publicităţii" la BZI. Şi, reamintim, Iulian Dascălu plătea anul trecut 180 de milioane lei vechi pe lună plus TVA drept taxă de protecție către Ghiocel Asimionesei).

Fără precedent: Tribunalul Iaşi acuză public presiuni din partea BZI!

Comunicat extrem de clar şi concis, în premieră în Iaşi, legat de presiunile făcute de Bună Ziua Iaşi asupra justiţiei. Într-o replică la un material scris de Cătălin Boacnă şi publicat de această gazetă despre un dosar în care a fost judecat doctorul Mihai Anton de la Spitalul de Copii, Tribunalul Iaşi afirmă că insinuările de măsluire a acestui dosar ca urmare a faptului că doctorul are soţie judecător la această instanţă nu sunt adevărate, demontând toate speculaţiile din articol.
Judecătorii pun acest material si altele aparute in acelaşi ziar, pe seama intenţiei de o intimida pe colega lor, Mirela Anton, soţia doctorului, precum şi pe alţi magistraţi detaliind pe ce se bazează: „În contextul in care doamna judecator Anton Mirela a facut parte din completele de judecata care au solutionat anumite cauze in care este parte S.C. DELTA PRESS INVESTMENT S.R.L, societatea care editeaza ziarul Buna Ziua lasi, campania de presa exercitata de ziarul ,,Buna Ziua lasi", urmareste, in fapt, hartuirea si intimidarea d-nei judecator Anton Mirela in vederea abtinerii de la judecarea altor cauze in care sa fie implicate societatea care editeaza ziarul Buna Ziua Iasi si/sau persoane angajate ale acestei societati.
Astfel, prin decizia civila nr. 2327/2012 din 05 noiembrie 2012, pronuntata in dosarul nr. 34281/245/2010, Tribunalul lasi a respins recursul formulat de paratii Leahu Tudor si Iloae lonel, impotriva sentintei civile nr. 19401/16.11.2011 a Judecatoriei Iasi, sentinta care a fost mentinuta. Prin sentinta civila nr. 19401/2011 a Judecatoriei lasi s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul Prisecariu Catalin Danut, in contradictoriu cu paratii Leahu Tudor si Iloae lonel, angajati ai S.C. DELTA PRESS INVESTMENT S.R.L, societatea care editeaza ziarul Buna Ziua Iasi, paratii fiind obligati sa plateasca reclamantului cu titlu de daune morale suma de 1 leu, sa publice, pe cheltuiala proprie, in ziarul „Buna Ziua lasi", precum si in alte trei cotidiene locale hotararea judecatoreasca irevocabila pronuntata in cauza, sa retracteze, prin aceleasi mijloace de comunicare, afirmatiile mincinoase din materialul publicat in editia din 22.10.2010 a publicatiei „Buna Ziua lasi", intitulat Wc-ul lui Danut Prisecariu, executat de Finante", sa prezinte scuze publice reclamantului pentru prejudiciile aduse onoarei, cinstei, demnitatii si reputatiei sale prin publicarea articolului mentionat si sa plateasca reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecata suma de 7.500 lei.
Prin decizia nr. 174/2013 din data de 30 ianuarie 2013, pronuntata in dosarul nr. 33431/245/2010*, Tribunalul lasi a respins recursul formulat de paratul LEAHU TUDOR IOAN impotriva sentintei civile nr. 21706 din data de 14.12.2011 a Judecatoriei lasi, sentinta pe care o mentine. Prin sentinta civila nr. 21706 din data de 14.12.2011 a Judecatoriei lasi s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul Prisecariu Catalin-Danut, in contradictoriu cu paratii Pavelescu Sorin si Leahu Tudor, angajati ai S.C. DELTA PRESS INVESTMENT S.R.L, societatea care editeaza ziarul Buna Ziua Iasi, paratii fiind obligati sa plateasca reclamantului cu titlu de daune morale suma de 45.000 lei, sa publice, pe cheltuiala proprie, in ziarul „Buna Ziua lasi", precum si in alte trei cotidiene locale hotararea judecatoreasca irevocabila pronuntata in cauza, sa retracteze, prin aceleasi mijloace de comunicare, afirmatiile mincinoase din materialul publicat in editia din 21.10.2010 a publicatiei „Buna Ziua lasi", sa prezinte scuze publice reclamantului pentru prejudiciile adusei imaginii publice si reputatiei acestuia si sa plateasca reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecata suma de 12.900 lei.
Din aceasta perspectiva, consideram ca afirmatiile facute in cuprinsul articolelor mentionate au un evident caracter insinuant, denigrator, fiind formulate in scopul lezarii imaginii si reputatiei profesionale atat a judecatorului vizat cat si a corpului de magistrati din cadrul Tribunalului lasi si pentru a exercita o presiune mediatica asupra acestora.
De asemenea, se constata ca atat titlul, cat si continutul articolelor contin sintagme sau expresii cu caracter tendentios, folosite de autor in scopul inducerii in randul publicului larg a unei imagini negative asupra justitiei, fara a se urmari o informare obiectiva sau o critica temeinica fundamentata pe dovezi plauzibile.”
Este pentru prima dată când o instanţă din Iaşi ia o astfel de poziţie faţă de Bună Ziua Iaşi. (I.C.)

Deşi s-a îngrăşat cu banii lui Dascălu, şantajistul Asimionesei dinamitează iar afaceri din PALAS

În ciuda sumelor imense primite de la firmele controlate de Iulian Dascălu (la un moment dat se ajunsese la 18.000 de lei lunar, asta în plină criză economică) ziarul de şantaj pune iar dinamită sub afaceri din PALAS. BZI a atacat din nou hotelul şi un restaurant din cadrul PALAS publicând sâmbătă un "articol" în acest sens: "REVOLTĂTOR! Notă de plată astronomică", anunţă încă din titlu ziarul de şantaj. Apoi, în text, apar"dezvăluirile" în stil BZI: se aruncă unele cifre, acuzaţii grele după care se recunoaşte că de fapt şantajiştii nu ştiu nimic exact -"Despre nota de plata, insa, niciun cuvant. Si asta chiar daca i s-au solicitat oficial, in baza prevederilor Legii 544".
Are Ghiocel un interes la lucrările DRDP?
Un "articol" similar a apărut şi în urmă cu o săptămână în BZI. Faptul că se reia atacul fără a se arunca muniţie nouă şi fără a se spune ceva precis sugerează, date fiind şi alte experienţe de agens gen marca BZI, că de fapt se forţează mâna conducerii DRDP pentru a se acorda un contract. Adică o lucrare în favoarea directă sau indirectă a patronului BZI,Ghiocel Asimionesei, personaj condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj prin presă. 
Oare ce s-ar întâmpla dacă şefii DRDP ar reclama penal această hărţuire? 
Pe de altă parte rămâne de văzut cum va reacţiona Iulian Dascălu la această nouă salvă şantajistă înspre afacerile din zona sa.

Cel mai bun salariu "la negru" la ziarul de şantaj

Șantajistul de presă, Ghiocel Asimionesei, își plătește principalul "gâde" cu circa 2000 de lei pe lună. Suma este recunoscută de soţia sinistrului Constantin Mazilu. Evident salariul este "la negru" deoarece Asimionesei fraudează în voia cea bună Fiscul fără ca vreo autoritate în domeniu să se autosesizeze.
Convinsă probabil că nimic nu i se mai poate întâmpla şantajistului, Corina Mazilu a scris într-o declaraţie de avere depusă înainte să plece din postul de consilier la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, că ea avea acolo un venit de circa 1.000 de lei lunar iar principala slugă a lui Asimionesei lua 2.000 de lei lunar. Numai că banii nu apar în nici un document oficial al Fiscului ori ITM-ului, aspect soldat în 2010 cu o plângere penală pe numele Violetei Asimionesei, patroana din acte a BZI.
După trei ani de tergiversări judecătorii au admis că legea a fost încălcată. Dar, pentru că soția șantajistului Ghiocel a achitat de voie, de nevoie, prejudiciul, magistrații au decis să nu o condamne la închisoare pe Violeta Asimionesei ci doar să o amendeze. Sentința nu e definitivă ea putând fi atacată.
(I.C.)

Şantajiştii de la BZI caută iar nod în papură şefilor Aeroportului

La puţin timp după ce directorul Aeroportului Iasi, Marius Bodea i-a dat în judecată pe doi reporteri de la Bună Ziua Iaşi, motivul fiind "articole" defăimătoare la adresa sa publicate de aceştia, a venit rândul ziarului de şantaj să contraatace.
La începutul acestei săptămâni, redactorul şef adjunct Florin Briaur a stabilit o premieră la Tribunalul Iaşi, depunând nici mai mult nici mai puţin decât 15 cereri prin care solicită instanţei să oblige Aeroportul la comunicarea de informaţii de interes public.
Procesele vin în urma refuzului instituţiei de a face acest lucru. Rămâne de văzut dacă cei de la BZI au respectat toate procedurile din legea invocate, inclusiv reclamaţia administrativă, în caz contrar dosarele urmând fi respinse. În al doilea rând, Briaur apare ca parte în proces ca persoană fizică, fără a avea alături, ca reclamant, vreo firmă care administrează publicaţia. În cazul în care cererile adresate Aeroportului au antetul şi ştampila BZI, acesta ar fi alt motiv de respingere.