luni, 10 ianuarie 2011

Complicitatea institutiilor statului in devalizarea Retrom Pascani

La inceputul anului 2003 se stia ca RETROM SA Pascani va fi scoasa la privatizare. Astfel, privirile investitorilor asa zisi strategici au fost atintite brusc asupra acestui obiectiv profitabil. Intra in scena Florin Ghiocel Asimionesei si cumatrul sau Cristian Daniel Gherasim…
Firmele familiei Asimionesei erau inglodate in datorii la stat, sau erau in executare silita. Trebuia gasita o modalitate pentru ca fabrica Retrom sa fie cumparata de Florin Ghiocel Asimionesei. Si s-a gasit usor solutia: actiunile statului au fost cumparate cu banii statului. Manevra a fost facuta cu ajutorul partidului aflat la guvernare.
Statul trebuia sa vinda actiunile Retrom prin licitatie. In aceste conditii putea sa apara un investitor care sa preia fabrica. In schimb, Asociatia Salariatilor si a Membrilor Conducerii avea posibilitatea sa cumpere prin negociere directa, fara concurenta, la un pret mic si sa achite in timp contravaloarea actiunilor. Dar cum putea Florin Ghiocel Asimionesei sa intre in aceasta combinatie atit timp cit el era si este patronul unui ziar din Iasi, iar cumatrul lui Cristian Daniel Gherasim lucra in Bucuresti? S-a gasit o solutie si pentru asta: cei doi s-au angajat cu norma intreaga la Retrom. Potrivit fostului director economic al societatii, Gheorghe Mirica, angajarea a fost fictiva: “Privatizarea societatii s-a facut cu participarea altor personae care la acea data nu erau membri in asociatia salariatilor. Ei ulterior au devenit in mod artificial membri si ma refer la domnul Gherasim. Impreuna cu domnul Asimionesei dupa ce au obtinut dreptul de privatizare si domnul Asimionesei a intrat in consiliul de administratie, ca actionar intr-o proportie pe care si-au stabilit-o impreuna.”
Cum poate fi numita atunci privatizarea Retrom facuta de APAPS Bucuresti decat “circ ieftin”?! Negocierea pentru preluarea pachetului de actiuni de la stat s-a facut in spatele usilor inchise si sub imperiul comenzilor politice.(24.06.2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu