marți, 7 decembrie 2010

Smecheri pe banii nostri!


"Taxa de smecher" de la Gara ajunge in Parlament
Autor: Marius MARGINEANU
Potlogaria in vazul lumii de la Gara, unde parcarea a fost inchiriata unei firme paravan a lui Ghiocel Asimionesei cu un pret de 13 ori mai mic decit cel al pietei, s-ar putea lasa cu dosare penale.

In imagine, un grupaj contestat de liderul PDL Iasi, Dan Carlan, dar pe care il reluam pentru a sublinia, pe de o parte, ineficienta administrarii patrimoniului CFR, iar pe de alta parte, fuga de responsabilitate a liderilor politici care au numit administratorii
Deputatul liberal de Iasi Relu Fenechiu spune ca dosarul va ajunge inclusiv la Ministerul Transporturilor si la Presedintie. Ca responsabil de CFR, subsecretarul de stat Constantin Axinia spune ca "va fi o ancheta si se va rezilia contractul".
"Tunul" dat la Gara Iasi va ajunge la Parlament, pe masa presedintelui Traian Basescu, dar si la Parchet. Deputatul liberal Relu Fenechiu intentioneaza sa sesizeze atit Institutia Prezidentiala, cit si conducerea Ministerului Transporturilor. Primele reactii mai serioase au aparut ieri deja, de la subsecretarul de stat Constantin Axinia. El a solicitat controale la Regionala CFR si a anuntat ca va rezilia contractul cu firma paravan a patronului de la cotidianul "Buna Ziua Iasi". Societatea Grafic Beta Invest a inchiriat o parcare de 120 de locuri din fata Garii cu doar 3,5 lei metrul patrat pe luna.
"Discutam de coruptie. E o taxa de protectie"
Materialul publicat ieri de "Ziarul de Iasi" a provocat reactii virulente in lumea politica. Afacerea facuta de firma Grafic Beta Invest va fi luata la puricat de mai multe institutii ale statului. "Acum adun datele necesare. Joi sau cel tirziu luni voi depune o interpelare la ministrul Radu Berceanu. Am mai multe sesizari cu privire la o firma apropiata lui Ghiocel Asimionesei, un personaj acuzat de santaj care foloseste un ziar doar pentru a rezolva propriile afaceri. Sint convins ca este o plata pe care PDL o face pentru servicii din campania electorala. Ma gindesc sa sesizez si organele de cercetare penala, in functie de ce probe adun. Acum discutam de coruptie. E clar ca a fost o licitatie aranjata. Daca se dovedeste ca licitatia s-a facut cu incalcarea legii si in dezavantajul statului, va trebui mai mult decit o demisie. Este o taxa de protectie", a declarat deputatul liberal Relu Fenechiu.
"Dau parcarea la Primarie"
Unul dintre cei implicati in scandalul de la Gara a luat ieri primele masuri, deocamdata insa doar pe hirtie. Desi surse din cadrul Regionalei CFR sustin ca nimic nu se poate face aici fara stiinta lui Constantin Axinia, subsecretarul de stat sustine ca habar nu avea de licitatie. "Nu ma ocup eu de parcari. Am salarii de dat, trafic, investitii, habar nu aveam de licitatie", a declarat aseara Axinia. El a trimis si o adresa catre directorul general al CFR prin care solicita controale la Regionala Iasi. "In Ziarul de Iasi din data de miercuri 17.06.2009 a aparut un articol despre atribuirea de catre CNFC «CFR» SA Iasi, in urma unei licitatii ce ridica multe semne de intrebare, a parcarii din zona Garii. In articol se precizeaza ca pretul pentru care a fost inchiriata parcarea este de 13 ori mai mic decit pretul pietei. Va rog domnule director sa analizati cu mare atentie faptele ce fac obiectul articolului. In cazul in care faptele se confirma va rog sa luati toate masurile legale impotriva celor care au organizat licitatia in urma careia compania ar putea fi prejudiciata. Astept in cel mai scurt timp rezultatele anchetei dumneavoastra si propunerile privind masurile luate impotriva persoanelor din cadrul CNCF «CFR» SA implicate in acest caz", se arata in adresa. Mai mult, Axinia sustine acum ca va face tot posibilul pentru a rezilia contractul de inchiriere a parcarii din fata Garii. "Va fi o ancheta si se va rezilia contractul. Dau parcarea la Primarie. Facem parteneriat cu Primaria. Daca au bani, sa faca si o parcare subterana", a explicat Axinia.
"Patru sau cinci zile am fost atacat. Probabil ca vroiau parcarea"
"Ziarul de Iasi" a relatat pe larg ieri istoria unei licitatii anuntate pe un site si la afiser, o licitatie cu un singur ofertant, o licitatie adjudecata pe o suma simbolica in comparatie cu veniturile pe care le poate aduce. Astfel, pe data de 28 mai, firma Grafic Beta Invest a inchiriat parcarea din fata Garii cu suma de 3,5 lei/mp, fara TVA. In aceeasi zi, la aceeasi procedura, dar pentru o parcare de la Gara Nicolina, licitatia a pornit de la 7 lei/mp. Contractul a fost semnat a doua zi, pe 29 mai. Cu doar jumatate de an in urma, fostul director al Regionalei CFR Infrastrutura a incercat sa scoata la licitatie locuri din parcarea de la Gara cu preturi de patru ori mai mari. "De fiecare data cind am incercat sa scot la licitatie acea parcare am fost atacat fara nici un motiv de cei de la «Buna Ziua Iasi». Odata eram in concediu. Nici nu am stiut ca s-a anuntat licitatia. Patru sau cinci zile am fost atacat foarte tare. Erau minciuni. Nu aveau treaba cu realitatea. Probabil ca vroiau de atunci parcarea. Altfel nu imi explic", a povestit Cristian Ghibu, fostul director al Regionalei CFR Infrastructura. Firma Grafic Beta Invest are ca actionari la Registrul Comertului pe Ioan Besleaga si Georgeta Climescu. Ultima apare alaturi de Violeta Asimionesei in mai multe firme. Climescu a fost actionar inclusiv la firma care a editat fosta "Ziua de Iasi", in perioada in care patron era Asimionesei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu